5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDGA: Corupţia afectează foarte mult sectorul privat din România

DGA: Corupţia afectează foarte mult sectorul privat din România

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), chestorul Liviu Popa, a declarat, miercuri, că fenomenul corupţiei afectează în foarte mare măsură nu doar sectorul public din România, ci şi pe cel privat, informează Mediafax.

„Deşi la prima vedere corupţia este o mătrăgună a sectorului public din România, vă asigur că şi sectorul privat este foarte, foarte afectat de acest fenomen”, a declarat şeful DGA, într-o conferinţă de presă ulterioară deschiderii celei de-a zecea conferinţe anuale a Parteneriatului European Împotriva Corupţiei (EPAC), care are loc la Băile Felix.

Chestorul Liviu Popa a explicat că unul dintre motivele care împiedică o mai mare eficienţă în combaterea corupţiei din România este faptul că persoanele afectate de acest fenomen nu îşi asumă responsabilitatea de a reclama faptele de corupţie.

Popa a afirmat, de asemenea, că structurile de aplicare a legii din România „şi-au făcut temele” în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi că rezultatele luptei anticorupţie nu ar trebui să fie un obstacol în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen.

„România are un interes major în această perioadă, să facă dovada faptului că are temele făcute, că nu există sau că pot fi înlăturate, atunci când există, unele acuzaţii de corupţie ca o piedică în ceea ce ar însemna integrarea României în Spaţiul Schengen”, a conchis şeful DGA.

Soluţia ANAF: poliţia fiscală

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vine însă cu o soluţie pentru combaterea fenomenului corupţiei: începând cu 1 ianuarie 2011, orice persoană fizică „cu un nivel de trai mult peste veniturile pe care le declară” va fi controlată de Fisc, după cum a anunţat,  pentru Gândul, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a recunoscut însă că nu ştie încă cu exactitate cum vor fi selectate persoanele fizice care urmează să fie controlate.

La început, „lista neagră” va fi realizată din verificarea bazelor de date ale Fiscului şi ale altor instituţii ale statului precum administraţii fiscale teritoriale sau primării şi „surse interne sau externe”, a declarat şeful ANAF.

„Pentru că este un subiect delicat şi pentru că avem experienţă limitată în acest tip de control, vom cere sprijin administraţiilor fiscale din Europa şi experţilor FMI”, a explicat Blejnar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă