12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDGA a cercetat peste 1.500 de funcţionari MAI, iar 417 au puşi...

DGA a cercetat peste 1.500 de funcţionari MAI, iar 417 au puşi sub învinuire

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), chestor Jănică Arion Ţigănaşu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că în primele opt luni ale anului au fost cerectate peste 1.500 de cadre al Ministerului de Interne, iar 417 au fost puşi sub acuzare, cu 74 la sută mai mult decât anul trecut, potrivit Mediafax.

Activitatea desfăşurată de către Direcţia Generală Anticorupţie în primele opt luni ale acestui an se subsumează necesităţii lucrative de amplificare a eforturilor întreprinse pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivelul personalului ministerului, respectiv de consolidare şi multiplicare a modalităţilor de colaborare cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu.

Totodată, o atenţie deosebită a fost acordată iniţierii unor politici publice menite să confere o abordare mai amplă şi în acelaşi timp mai eficientă, sferei de activitate a unităţii. Se poate astfel conchide că prin activitatea din acest an, DGA şi-a consolidat statutul de instituţie deplin implicată în contracararea acestui gen de fapte.

În perioada analizată, din perspectiva managementului procedural şi de anchetă, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 1.593 lucrări şi dosare penale (+27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010).

Dintre acestea, 362 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar 1.231 la structurile centrale şi teritoriale ale Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

A fost dispusă începerea urmăririi penale în 307 dosare penale (+13%), dintre care 57 la Direcţia Naţională Anticorupţie şi 250 la alte structuri ale Ministerului Public.

S-au emis rechizitorii în 194 dosare şi au fost dispuse, totodată, măsuri administrative în 57 dosare, fiind consemnată o creştere cu 22% a rechizitoriilor, respectiv cu 43% a sancţiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 3.539 persoane (+61%), dintre care 1.582 au fost cadre ale M.A.I. (+59%).

În perioada analizată, din cele 1.400 persoane învinuite, 417 provin dn cadrul ministerului (38 având funcţii de conducere şi 379 funcţii de execuţie).

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă