Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi solicită daune de peste 70 de milioane de euro municipalităţii, potrivit Mediafax.
„Millennium Building Development, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, denunţă noul abuz al primarului Sorin Oprescu prin trimiterea «înştiinţării» prin care acesta somează Millennium Building Development să demareze procedurile de desfiinţare a clădirii situată pe strada General Berthelot nr. 11 – 15, din Bucureşti”, se arată într-un comunicat de luni al Millennium Building Development.
„Înştiinţarea” trimisă de Sorin Oprescu nu respectă dispoziţiile legii privind forma şi conţinutul actelor care pot fi emise de un primar şi prin urmare nu produce niciun fel de efecte juridice, „este hazardată şi nu are niciun temei real”, consideră dezvoltatorul.
„Toate contractele de concesiune sunt valabile şi nu există niciun motiv pentru rezilierea lor. Terenul pe care s-a construit clădirea este în proporţie de peste 90 la sută în proprietatea privată a investitorului, doar 186 de metri pătraţi fiind în proprietatea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti şi concesionati legal investitorului. Construcţia s-a făcut în baza unei autorizaţii emisă de Primarul Sectorului 1, în baza planului de urbanism general şi a mai multor planuri de urbanism zonal, documente adoptate de către Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Autorizaţia de construcţie a fost valabilă pe toată durata lucrărilor şi şi-a încetat efectele înainte de anularea ei, prin finalizarea lucrărilor. Prin urmare, anularea autorizaţiei este tardivă şi fără efect, construcţia fiind recepţionată şi intabulată conform legii. Construcţia a respectat toate regulamentele urbanistice în vigoare, s-a încadrat şi se încadrează în condiţiile urbanistice”, potrivit sursei citate.
În opinia Millennium Building Development, primarul general nu este la primul abuz împotriva investitorului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 constatând deja că actele prin care s-a încercat, în anul 2009, oprirea lucrărilor de construcţie au fost emise cu încălcarea legii.
„Gestul primarului general arată dispreţul acestuia pentru dreptul la proprietate privată, drept garantat de Constituţie. Domnia sa ştie foarte bine că «înştiinţarea» de demolare este un act nelegal, abuziv şi care nu poate avea efectul dorit de emitent. Demolarea construcţiei este în afara oricărei discuţii în absenţa unei decizii judecătoreşti. Prin urmare, Millennium Building Development va ataca în instanţă această «înştiinţare» prin toate mijloacele legale”, se arată în comunicat.
În plus, Millennium Building Development va depune plângere penală împotriva primarului general, pentru abuz în serviciu şi va solicita municipalităţii, pentru actele abuzive ale primarului, daune în valoare de 70 de milioane de euro, „sumă care reprezintă despăgubirea pentru cazul în care tranzacţia încheiată de investitor cu privire la construcţie nu va putea fi finalizată până la sfârşitul acestui an din cauza şicanelor făcute de primarul general”.
La această sumă se vor adăuga taxele şi impozitele plătite la bugetul local şi de stat, costurile pentru conservarea Cathedral Plaza şi alte sume pentru acoperirea integrală a prejudiciilor suferite, potrivit sursei citate.
„Primarul General demonstrează încă o dată lipsa de responsabilitate în faţa propriilor cetăţeni care vor suporta din buzunarul lor proastele decizii ale celor care îi reprezintă. Sorin Oprescu hărţuieşte un investitor care a dezvoltat proiecte imobiliare de peste o jumătate de milliard de euro în Bucureşti, iar acţiunile sale sunt percepute ca un semnal negativ de către investitorii străini”, se mai arată în aceleaşi comunicat.
Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Iniţial, Tribunalul Dâmboviţa sistase construcţia Cathedral Plaza pe motiv că „lipseau autorizaţiile legale”, decizie care a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti, care a hotărât irevocabil în favoarea continuării construcţiei.
Episcopia Romano Catolică a formulat o cerere de revizuire în care a adus o serie de argumente împotriva proiectului, acţiunea fiind admisă şi rămânând definitivă şi irevocabilă.