16 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialDezvoltarea Dejului, blocata de lipsa curentului

Dezvoltarea Dejului, blocata de lipsa curentului

Reprezentantii Primariei Dej (judetul Cluj) au ajuns la un acord cu conducerea companiei „Electrica” SA, legat de introducerea unei noi linii de alimentare cu energie electrica. Linia, care va avea o tensiune de 110 kilovolti, ar urma sa fie terminata anul viitor.

In lipsa ei, primarul din Dej, Ioan Ungur, sustine ca dezvoltarea industriala a orasului ar fi blocata. In prezent autoritatile au aprobat infiintarea unei noi platforme industriale a orasului. Compania spaniola „ACE” a deschis deja o fabrica ce produce cabluri electrice pentru industria auto, in care lucreaza 600 de oameni. Valoarea investitiei depaseste patru milioane de euro.
O investitie asemanatoare ca dimensiuni a inceput o alta companie spaniola, „Cortuza”, care produce componente metalice, tot pentru industria auto. Si tot in acest domeniu, in parcul industrial privat din Dej a pornit o investitie si compania suedeza „Treleborg”, care este specializata pe producerea de componente auto.
Un alt posibil investitor este compania spaniola „Mondragon”. Aceasta doreste sa deschida in Transilvania o turnatorie de otel in valoare de 50 de milioane de euro. Noua unitate ar putea produce inclusiv componente pentru industria aeronautica, dar si pentru companiile care produc autovehicule. Managerul subsidiarei romanesti a „Mondragon” este omul de afaceri Ambrus Adam, cel care a adus in Cluj si compania „ACE”. Deja, el a avut discutii cu autoritatile locale din Cluj-Napoca, Dej si Turda legate de construirea noii turnatorii.

Adio orase monoindustriale

Investitiile care au pornit deja la Dej sunt pe cale sa schimbe structura de oras monoindustrial, chiar daca si pe viitor Combinatul de Hartie si Celuloza va ramane cea mai importanta unitate economica. Acest combinat, detinut de controversatul om de afaceri Stefan Vuza, a primit un program de conformare la standardele de mediu europene, dupa ce a iesit cu succes dintr-un program de reorganizare judiciara, pe parcursul caruia si-a schimbat de doua ori actionarul majoritar.
Noua platforma industriala va atrage muncitori din zona de nord a judetului Cluj. Deja, administratiile locale din Dej, Gherla si din 17 comune au incheiat un protocol pentru relansarea zonei. Printre altele, acesta prevede dezvoltarea in comun a unor servicii de alimentare cu apa si de canalizare, precum si de salubritate.
Zona Dejului ar putea deveni si un debuseu pentru investitorii care nu mai gasesc loc in parcurile industriale din zona Cluj-Napoca. Aici, primul parc, infiintat de Consiliul Judetean cu sprijinul Uniunii Europene, a fost concesionat in intregime cu noua ani inaintea termenului limita stabilit de Comisia Europeana.
Suprafata celui de-al doilea parc industrial din Cluj-Napoca a fost cumparata in intregime de gigantul american Emerson, care va deschide aici trei fabrici. CJ se afla in tratative cu consiliile locale din Floresti si din Baciu, pentru deschiderea a doua noi parcuri industriale, in conditiile in care municipalitatea clujeana nu mai are terenuri disponibile pentru astfel de investitii.
Un alt parc industrial a fost infiintat in zona Turda – Campia Turzii. 44 de hectare au fost vandute de Primaria Campia Turzii companiei „Reif Construct”. Aici ar urma sa investeasca firme care vor produce componente auto, cabluri electrice si conducte.
Astfel, si Campia Turzii ar urma sa isi schimbe caracterul de oras monoindustrial, chiar daca si aici o unitate economica de pe vremea regimului comunist, combinatul „Mechel”, va ramane cea mai importanta din zona.

Cele mai citite

Top 3 cele mai inovatoare activități de teambuilding indoor în 2024

Știai că investițiile în activități de team building au crescut semnificativ în ultimii ani? Și nu este de mirare! Aceste experiențe aduc numeroase beneficii, de...

România – Kosovo. 40.000 de bilete vândute pentru duelul decisiv din Nations League

Peste 40.000 de bilete au fost deja vândute pentru meciul România - Kosovo, care va decide câștigătoarea grupei C2 din Nations League. Partida se...

Daniel Bîrligea se va opera. Cât timp va lipsi atacantul celor de la FCSB

Daniel Bîrligea, autorul primului gol în victoria FCSB-ului împotriva lui Dinamo, va fi supus unei intervenții chirurgicale minore și va lipsi câteva zile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă