Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România, paradis pentru spălarea banilor mafiilor

Un studiu al Organised Crimes Portfolio (OCP), proiect finanțat de Comisia Europeană, relevă că veniturile generate de crima organizată în UE sunt de cel puțin 110 miliarde euro. Din date reiese că România este o destinație favorită pentru mafioții care urmăresc să spele bani.

Share

Cristian Campeanu 0 comentarii

Actualizat: 02.04.2015 - 00:02

Un studiu al Organised Crimes Portfolio (OCP), proiect finanțat de Comisia Europeană, relevă că veniturile generate de crima organizată în UE sunt de cel puțin 110 miliarde euro. Din date reiese că România este o destinație favorită pentru mafioții care urmăresc să spele bani.

În loc să trimită ANAF-ul la vânătoare de țărani prin piețe, Guvernul României ar putea să se concentreze asupra veniturilor ilicite generate de crima organizată pe teritoriul României, care, potrivit studiului „De la piețele ilicite la afaceri legale: Portofoliul Crimei Organizate în Europa”, publicat în urmă cu câteva zile, sunt consistente. Iar asta, mai ales că are în frunte, în persoana lui Victor Ponta, un procuror care s-a specializat, așa cum îi place să se prezinte, în  lupta anti-mafia. Și nu s-a specializat oriunde, ci în inima mafiei siciliene Cosa Nostra, la Universitatea din Catania. Mențiu-nea referitoare la Cosa Nostra nu este întâmplătoare pentru că, potrivit documentului citat, România se află între primele trei țări din Europa (devansată doar de Italia și Spania) unde Cosa Nostra își spală banii. Cazul-școală amintit este cel al gropilor de gunoi de la Glina și din Tulcea, ai căror administratori au fost arestați anul trecut pentru că spălau banii mafiei siciliene. Atunci, procurorii -și-au manifestat public nemulțumirea față de DIICOT pentru că nu s-a pus sechestru decât pe activele societății de spălare a banilor și au fost lăsați cu câteva camioane de gunoi, în vreme ce mafioții și-au repatriat banii. Răspunsul DIICOT a fost că acestea erau procedurile românești, care nu permiteau confiscarea extinsă. Afacerea cu gunoi nu este decât una dintre operațiunile de spălare a banilor crimei organizate în România. Cosa Nostra, dar și Camorra (mafia napolitană) ar mai fi implicate și în construcții, jocuri de noroc și pariuri, baruri și restaurante și, desigur, returnări de TVA.

Potrivit aceluiași studiu, veniturile ilicite generate de piața românească sunt estimate între 1 miliard și 3,6 miliarde euro anual, ceea ce nu este mult în comparație cu piețe mari, cum ar fi Franța, Germania, Italia sau Marea Britanie, în cifre absolute, dar sunt enorme în raport cu Produsul Intern Brut al țării. Altfel spus, raportat la PIB, crima organizată reprezintă un procent redus în economiile bogate din Vest, în vreme ce constituie un procent ridicat în țările sărace din Est. România se află printre țările unde crima organizată generează cele mai mari venituri ilicite, alături de Grecia, Bulgaria, Cipru și țările baltice, cu peste 1,35% din PIB, bani care merg în buzunarele mafioților.

Este important de precizat că OCP este un proiect din care fac parte șapte țări vest-europene și că studiul se concentrează mai ales asupra acestora, cu toate că cercetările au fost realizate în 24 dintre cele 28 de țări membre UE și în câteva țări vecine. De aceea datele sunt departe de a fi exhaustive. De exemplu, documentul afirmă că cea mai mare prezență în afaceri legitime din UE aparține mafiilor rusești și că cea mai numeroasă, deși nu cea mai însemnată ca venituri, aparține mafiilor chinezești.

Studiul nu consemnează prezența acestor mafii în România, dar acest lucru ar putea fi explicat și prin lipsa datelor și prin numărul mic de -arestări. Cu toate acestea, o hartă care arată nivelul investițiilor legitime ale crimei organizate în regiunile de -dezvoltare europene indică faptul că, după București, unde acestea sunt la nivel „Înalt”, urmează regiunea -Nord-Est, plasată la nivel „Mediu” (același cu Bulgaria și Turcia) și regiunea Sud-Est-Dobrogea, la nivelul „Scăzut” (același cu Moldova și Ucraina). Or, asta nu poate însemna decât o prezență însemnată a mafiilor rusești și ex-sovietice în estul României. Studiul nu include regiunile sudice unde activează clanurile de romi, dar, chiar și așa, reiese tabloul unei Românii în care crima organizată mondială și locală își găsește refugiu și prosperă.   

Citește totul despre:

Comentarii

loading...