8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, autor al unui volum în care îl...

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, autor al unui volum în care îl slăvește pe Ceaușescu: Nu văd de ce m-aș strădui să vă răspund

Președintele Curții Constituționale spune că a scris, în 1981, o carte în care slăvea doctrina regimului comunist și cita din Nicolae Ceaușescu pentru că atunci avea altă concepție despre viață.

Valer Dorneanu ne-a oferit explicații halucinante atunci când l-am întrebat de ce a scris, în 1981, volumul de propagandă „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“. Președintele CCR ridică în apărarea sa existența unei duble personalități: cea de dinainte și de după 1989, apoi sugerează că publicarea articolului este un complot la adresa sa. În final se delimitează complet de acel volum pe care îl cataloghează a fi fără valoare.


Citește și:  Sindicalistul comunist care conduce Curtea Constituțională: Operele alese ale lui Valer Dorneanu, cel care poate decide suspendarea președintelui Klaus Iohannis | GALERIE FOTO

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a scris o carte de propagandă care abundă în citate din indicațiile lui Nicolae Ceaușescu și documente elaborate de Partidul Comunist Român… citește mai departe aici


România liberă: Ați scris o carte în anul 1981 intitulată de propagandă „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, elaborată „în sprijinul activității organizațiilor de partid, de masă, obștești și a consiliilor oamenilor muncii“. Cum vă raportați, acum, în democrație și după condamnarea comunismului la acea carte în care există citate consistente din Nicolae Ceaușescu, din Partidul Comunist Român, lucruri mincinoase despre bunăstarea și libertatea cetățenilor care,de fapt, nu existau…

Valer Dorneanu: Vă spun ceva cu toată sinceritatea. Indiferent ce vă spun eu, după cum vă legați de o carte care nu mai reprezintă nimic și care a fost scrisă atunci, dumneavoastră tot ce vreți o să scrieți. Așa că nu văd de ce m-aș strădui să vă dau un răspuns. Nu vă supărați…

Eu public răspunsul dumneavoastră fără să schimb un cuvânt…
Ardeleanu are o vorbă: nu îți spun, nu pentru că nu știu ce să îți răspund. Nu știu să îți răspund pentru că nu știu despre ce mă întrebi. 

Eu sunt ardelean. Am înțeles gluma. Care este valoarea cărții?
Dacă ați înțeles gluma, de ce vă interesează o carte care acum nu mai are nicio valoare. Ea a fost scrisă în contextul de atunci.

Eu înțeleg că, înainte de Revoluție, contextul era altul. Dar dumneavoastră sunteți același om.
Stimabile domn, nu sunt același om, cum nici dumneavoastră nu sunteți aceași om. E altă viață, altă concepție despre viață, altfel au evoluat lucrurile.

Pot să vă trimit câteva întrebări în scris?
Puteți scrie ce vreți, pentru că dumneavoastră unde bateți tot acolo vreți să ajungeți. Dacă v-ați legat de cartea aceasta, e clar că ați făcut-o ca să găsiți ceva. Să înțepați pe un om. E o carte care a fost scrisă atunci. Vedeți și dumneavoastră, toți ce care au scris atunci, ceea ce au scris. Tot conținutul acelei cărți se referă la rolul sindicatelor care era potrivit legii de organizare de atunci a sindicatelor și potrivit statutelor lor. Așa era legea atunci. 

Cartea este împărțită în două. Partea în care aveți extrase din lege este de înțeles că nu o puteați influența…
Am destulă experiență ca să înțeleg cum îmi puneți întrebările și ce vreți să obțineți. Scrieți ce vreți. Cartea a fost scrisă în contextul de atunci și pe baza legislației de atunci. Ce credeam eu în realitate despre chestia asta e altceva. Și nu se potrivește cu ce e acum. Și nu văd rostul unei discuții după atâția ani. Dacă vreți să scrieți că nu am operă, scrieți. Alte cărți pe care le-am scris de ce nu vă interesează?  

„În lumina orientărilor și indicațiilor secretarului general al partidului“

Cartea scrisă de Valer Dorneanu este una de propagandă sindicală. Ea costa 5 lei și, foarte propabil, așa cum se obișnuia cu aceste cărți de popularizare, oamenii muncii erau obligați să le cumpere.

Astfel încât, contextul în care a scris cărțile Valer Dorneanu era unul convenabil pentru el și aducea și beneficii financiare. În afara unor citate din fostul dictator, cartea abundă în mistificarea realității anilor ’80, prezentând o Românie a bunăstării, libertății, a implicării active a oamenilor muncii în conducerea țării. „Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste”… “în lumina orientărilor și indicațiilor secretarului general al partidului, sub directa sa îndrumare, în țara noastră s-a dezvoltat un adevărat sistem de conducere democratică a țării de către popor”,… „în jurul Partidului Comunist Român se realizează unirea și coordonarea întregului popor în procesul de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate”… „sindicatele militează pentru dezvoltarea conștiinței socialiste a membrilor săi… dezvoltarea unei opinii de masă împotriva celor care nesocotesc aceste principii, disciplina socialistă, legile țării”, scria actulul șef al CCR.  

 

 

 

Cele mai citite

România, printre liderii Europei la deficit guvernamental: Creștere alarmantă față de media UE

România s-a clasat din nou în topul țărilor cu cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, atingând 8,6% din PIB în trimestrul al...

Horoscop 23 ianuarie 2025. Nevoie de introspecție, adaptabilitate și echilibru emoțional

Horoscop 23 ianuarie 2025. Ziua aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Fiecare zodie are un mesaj personalizat, dar toate...

Justin Bieber i-a dat „unfollow” pe Instagram lui Hailey Bieber

În ultimele ore, internetul a explodat cu știrea că Justin Bieber i-a dat "unfollow" lui Hailey Bieber pe Instagram, ceea ce a provocat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă