7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1Bursa zvonurilor. Cine va fi noul procuror general al României

Bursa zvonurilor. Cine va fi noul procuror general al României

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declanșat, joi, consultările cu membri Consiliului Superior al Magistraturii privind selecția noului procuror general al României. Pe piața zvonurilor au început deja să circule nume de procurori care s-ar potrivi portretului robot creionat de ministrul Prună.

Portretul robot al viitorului procuror general

Ministrul Justitiei, Raluca Prună, a declarat pentru România liberă că viitorul procuror general trebuie să fie integru, să dovedească că a avut activitate managerială şi să îndeplinească condiţiile de profesionalism cerute de cea mai înaltă funcție din Parchet..

De asemenea, să aibă capacități deosebite de comunicare, de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, de a fi rezistent la stres.

Patru posibili candidați

Pe piața zvonurilor au început deja să circule nume de procurori care s-ar potrivi portretului robot creionat de ministrul Prună.

Între ei s-ar afla Codruț Olaru, acum adjunct al procurorului general al României, fost șef al DIICOT (două mandate). Alte două nume vehiculate sunt cele ale lui Marius Iacob și Călin Nistor, adjuncții șefului DNA, Laura Codruța Koveși.

Pot exista și surprize. În competiție se pot înscrie și procurori-membri ai Secției de procurori din cadrul CSM (legea nu interzice).

Proces urgent de selecție

Postul este vacant în urma demisiei lui Tiberiu Nițu, implicat în  dosarul penal în care Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, este anchetat de DNA în dosarul folosirii abuzive a coloanelor oficiale.

Mandatul lui Nițu expira în luna mai, anul acesta, însă vacantarea mai devreme a postului prin demisie impune urgentarea organizării procesului de selecție a candidatului.

“Am discutat (cu membrii CSM- nn) despre un calendar care va fi, prin forţa lucrurilor (demisia lui Tiberiu Nițu-nn), mai scurt. România are nevoie de un procuror general mult mai rapid. La Parchetul General suntem în situaţia în care avem o vacanţă a posturilor, la DNA nu suntem în această situaţie. Voi declanşa procedura pentru ocuparea postului de procuror general. Procesul de selecție nu prevede un concurs. Va fi o procedură care va avea loc la Ministerul Justiţiei” a declarat presei ministrul.

Ministrul a anunțat că nu va renunța la regula transparenței totale a nominalizării candidatului dintre magistrații care se vor înscrie pentru post.

Etapele procedurale ale numirii procurorului general

Potrivit legislației, ministrul Justiției declanșează, prin anunț public, procedura de selecție a candidatului pentru funcția de procuror general al României.

În termen de 20 de zile se așteaptă înscrieri. Numele celor înscriși pentru selecție NU vor fi făcute publice.

Candidații vor transmite ministrului Justiției  cel puțin un CV și o scrisoare de intenție. 

După trecerea celor 20 de zile, ministrul va purta dialoguri cu cei înscriși la sediul Ministerului Justiției

Dintre cei înscriși, ministrul va selecta un candidat pe care îl va propune CSM-ului.

Numele candidatului propus de ministru, CV-ul și proiectul său de management vor fi afișate timp de 20 de zile pe pagina online a CSM.

În acest timp se vor aștepta opiniile procurorilor din țară, spun surse din CSM. După aceea se va organiza o audiere a candidatului de către CSM, audiere publică, transmisă online, în direct.

CSM dă un aviz (este consultativ).

Ultima etapă, decisivă, se desfășoară la Președinție. Dacă președintele României acceptă propunerea, îl va numi procuror general al României  prin decret, ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Criteriile procesului de selecție a candidatului pentru funcția de procuror general al României

Ministrul Prună a anunțat, într-un interviu publicat în revista “22”, că este posibil să respecte procedura de numire folosită pentru desemnarea șefului DIICOT. Raportul MCV a reținut această procedură ca fiind transparentă și corectă.

Reamintim că postul s-a vacantat  după arestarea Alinei Bica din funcție într-un dosar de corupție. 

Ministrul a anunțat că, printr-o scrisoare publică, îi va invita pe procurorii interesați să-și depună candidaturile.

Criteriile  de selecție vor fi afișate și pe site-ul Ministerului Justiției.

Primul set de criterii este legat de integritate și este eliminatoriu, chiar dacă acel procuror are rezultate deosebite.

Desigur, vor fi respectate și criteriile stabilite de legea 303/2004 și anume: minim 10 ani vechime în magistratură a candidatului, bună reputație, să fi luat calificativul “foarte bine” în ultimul an ( toți au calificativ "foarte bine" sau "excepțional"!) și să nu fi avut sancțiune disciplinară.

 

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă