Dosare secrete descoperite de organizaţia Human Rights Watch la Tripoli arată o cooperare strânsă între serviciile secrete britanice, americane şi libiene în timpul regimului lui Muammar Gaddafi, relatează Sky News, citat de Mediafax.
Aceste dosare arată că serviciul britanic de informaţii MI6 şi agenţia americană de informaţii CIA aveau un dialog regulat cu serviciile libiene, în special cu Musa Kusa, fostul şef al serviciului libian de informaţii şi fost ministru de Externe al lui Gaddafi, care a fugit în Marea Britanie la începutul acestui an. Documentele au fost descoperite în biroul acestuia din Tripoli.
Un dosar detaliază ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al colonelului Gaddafi. Un altul conţine informaţii despre întâlnirea fostului premier britanic Tony Blair cu Muammar Gaddafi în 2004 şi sugerează că a fost ideea Guvernului britanic ca întrevederea să aibă loc într-un cort.
Dosarele conţin de asemenea dovezi că Statele Unite au folosit Libia ca bază pentru programul extrădărilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea în străinătate a deţinuţilor consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.
Organizaţiile pentru drepturile omului consideră că scopul real al acestui program era torturarea acestor deţinuţi în afara jurisdicţiei americane.
Nu există indicii că Marea Britanie ar fi fost implicată în acest proces, dar au apărut afirmaţii din dosarele secrete că serviciile britanice de informaţii le ofereau omologilor din Libia detalii despre disidenţii libieni care locuiau în Marea Britanie la vremea respectivă.
Ministerul britanic de Externe a precizat că nu comentează pe tema problemelor de informaţii şi securitate naţională.