Banca Angliei a dezvăluit accidental existenţa unui grup de lucru la nivel înalt, condus de Sir John Cunliffe, care examinează în secret implicaţiile unei ieşiri a ţării din UE, transmiţând din greşeală un e-mail privind discutarea unui „plan de război“ numit „Project Bookend“ către un ziarist al cotidianului Guardian.
În secret, Banca Angliei evaluează riscurile economice în cazul în care Marea Britanie votează pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dezvăluie The Guardian citând un e-mail trimis din greşeală unuia dintre redactorii săi de un funcţionar al băncii. Banca a recunoscut printr-un comunicat scurgerea accidentală a informaţiei care a ajuns în domeniul public.
Laburiştii au cerut ca ministrul de Finanţe să declare dacă are cunoştinţă despre „secretul“ Băncii Angliei, „Project Bookend“, care este evaluarea riscurilor economice în eventualitatea ieşirii din UE.
Chris Leslie a mai întrebat de ce Banca a încercat să menţină proiectul sub consemnul secretului.
La emisiunea Today la BBC Radio 4, el a precizat că „există o serie de probleme care acum sunt cu adevărat importante. Vor fi făcute publice o evaluare şi o serie de concluzii? Şi vor fi publicate la timp pentru ca Parlamentul, întreprinderile şi publicul să fie în cunoştinţă înainte de referendum? Care este calendarul pentru acest „Project Bookend“? „Pentru mine, a adăugat laburistul, „o problemă importantă este de a şti dacă ministrul de Finanţe este implicat în acest secret“. Owen Paterson, fost ministru conservator şi cunoscut eurosceptic, a declarat că ancheta Băncii ar trebui să includă opţiunea de a rămâne în spaţiul economic european fără a fi membru al UE. „Dacă Banca nu priveşte aceste opţiuni foarte optimiste, vor face aceste anchete publice“, a estimat el la BBC adăugând că nu este vorba despre nu a rămâne în UE sau saltul în obscuritate, există şi alte opţiuni.
„UE este o construcţie politică. Locurile de muncă şi prosperitatea sunt date de «piaţă», spaţiul economic european care înseamnă cei 28 de membri ai Uniunii şi trei membri ai AELE – Asociaţia europeană de liber-schimb“.
Un risc existent
Divulgarea accidentală este o sursă de neplăceri pentru bancă şi guvernatorul ei, Mark Carney (foto), şi instituţia financiară a precizat că lucrările aflate în curs nu ar trebui să fie o surpriză având în vedere riscurile potenţiale legate de o eventuală ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi faptul că organizarea unui referendum pe această temă este o politică guvernamentală, o promisiune făcută de premierul David Cameron în campania pentru legislativele pe care le-a câştigat.
„Există un evantai de probleme economice şi financiare care se pun în cadrul renegocierii şi şi a referendumului naţional. Este una din responsabilităţile Băncii de a evalua implicaţiile“, a declarat Carney. Banca a considerat că „nu este rezonabil“ să se discute public despre astfel de planuri înaintea scrutinului. Deşi este regretabil că această informaţie a ajuns în public în acest mod, Banca îşi menţine abordarea, este o precupare de a cunoaşte efectele unui eventual „Brexit“ înaintea referendumului care poate fi organizat în următorii doi ani.
În acest an, Neil Woodford, gestionarul fondurilor de prim-plan, a declarat că promisiunea premierului Cameron că va permite populaţiei să voteze dacă Marea Britanie trebuie să rămână sau nu în UE va frâna investiţiile internaţionale.
Alţi responsabili din domeniul economic au precizat că referendumul va fi mult mai perturbant decât alegerile generale.
„Va fi o perioadă de unul sau doi ani de incertitudine, care poate afecta deciziile luate de şefii de întreprinderi asupra dimensiunii şi amplasamentului sediului lor european. Aderarea la UE este în valoare de 78 miliarde lire sterline.
Premierul David Cameron l-a invitat luni pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, pentru întrevederi la reşedinţa sa de vacanţă din afara Londrei.