5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDeturnarile a 200 de milioane de euro, investigate si in 2007

Deturnarile a 200 de milioane de euro, investigate si in 2007

Timp de sase saptamani, marturiile arestatilor – fosti si actuali angajati ai concernului Siemens – au confirmat acuzatiile anchetatorilor. Deturnari de 200 de milioane de euro si constituirea unei „bande” pentru obtinerea de comenzi contra mita. Siemens a anuntat ca ar fi vorba de 420 de milioane de euro „scurse” in canale obscure. Concernul a redus bilantul pentru 2005/2006 de la 3.106 la 3.033 miliarde de euro. Compania finlandeza Nokia a anulat un joint-venture prevazut pentru 1 ianuarie 2007. Inainte de Craciun, acuzatii au fost eliberati.
Reprezentantii Procuraturii Generale din Munchen I au declarat vineri, 22 decembrie, incheierea momentana a interogatoriilor. Constituirea de „case negre a fost intarita in urma declaratiilor cuprinzatoare ale acuzatilor”. Audierile altor persoane vor continua in ianuarie 2007. „Firma Siemens si toti acuzatii au aratat dispozitie de cooperare, semnalizand acest lucru si pentru viitor”. In saptamanile ce urmeaza, declaratiile si documentele sechestrate (in cadrul perchezitiei din 15 noiembrie) vor fi in evaluare – a spus procurorul-sef Christian Schmidt-Sommerfeld. Fost manager in ierarhia medie, Reinhard S. (56 de ani) a dat pana acum cele mai ample si detaliate informatii despre sistemul Siemens: transferuri de milioane pe conturi secrete ale unor manageri, bani pentru firme de consultanta si plati de mita. Angajat de aproape 30 de ani in compania din Munchen, bavarezul a activat aproape 10 ani pe post de „curier de spaga” si administrator de conturi oculte. R.S. a fost primul acuzat eliberat la 1 decembrie. A spus, printre altele, ca fosti si actuali membri din varful ierarhiei ar fi stiut de fraude. Mare valva a facut arestarea din 12 decembrie a lui Thomas Ganswindt (46 de ani), director pana in septembrie in consiliul de conducere, seful Diviziei Telecommunication (Com). Eliberat dupa o saptamana, avocatul sau a declarat presei ca Ganswindt era informat de anumite tranzactii dubioase, dar nu si de amploarea acestora.

„Aproape toata lumea stia…”

Dupa trei saptamani, Michael Kutschenreuter, fost director de finante la Divizia internationala Telecommunication (Com), a dezvaluit ca anumiti sefi ar fi stiut de afacerile dubioase, relatand un exemplu. In noiembrie 2000, Siemens a anulat un contract cu un fost partener din Arabia Saudita. Acesta ar fi cerut o „indemnizare” de 910 milioane de euro. A amenintat ca, in caz de neplata, va transmite institutiei americane de control bursier (SEC) documente referitoare la plati de „comisioane”. Dupa un proces in Arabia Saudita, Siemens i-ar fi platit, la inceputul anului 2005, despagubiri in valoare de 38 milioane de dolari. Siemens a declarat ca acuzatiile fostului sef de finante sunt nefondate: daunele au fost achitate din cauza sistarii contractului inainte de termen. Motivele n-au fost precizate. „Nu exista niciun dubiu ca, in concern, aproape toata lumea stia – in afara, poate, de femeia de serviciu – ca se platesc comisioane ilegale”, a declarat avocatul lui M. Kutschenreuter cotidianului berlinez „Tagesspiegel”. „Clientului meu i s-a cerut in mod categoric sa inchida ambii ochi.” Kutschenreuter a relatat anchetatorilor despre un control de bilant pentru 2004, in cadrul caruia societatea financiara KPGM ar fi gasit plati dubioase. Un tanar controlor mai nou a atras atentia asupra unor nereguli. Kutschenreuter, pe atunci sef finante la Divizia Telecommunication (Com) a informat directorul sau financiar. Acesta l-ar fi indemnat sa discute „in sensul dorit de Siemens” cu seful KPMG. Societatea de control a declarat cotidianului ca a realizat un bilant corect. Intr-un interviu cu „Financial Times Deutschland” din data de 23 decembrie 2006, directorul general, Klaus Kleinfeld, a recunoscut ca stia din ianuarie a.c. de existenta unui cont dubios, dar nu a banuit amploarea sistemului coruptiv. Siemens va achita Fiscului 168 de milioane de euro, suma restanta din ultimii 7 ani. Heinrich von Pierer (65 de ani), predecesorul lui Kleinfeld si, din 2005, nou sef al consiliului de control, a declarat in repetate randuri ca n-a stiut nimic despre matrapazlacurile interne. Dupa o serie de cazuri de coruptie economica de mare amploare (VW, Daimler-Chrysler, BMW, Infineon, Allianz, Ratiopharm), juristi, experti in economie criminala, Transparency International si alte ONG-uri cer o legislatie mai dura. Pentru a evita conflicte de interes, timp de 5 ani, fostii directori generali ai marilor companii nu vor avea dreptul sa detina functii in administratia de control a aceleiasi firme. Autocontrolul s-a adeverit ineficient. Coalitia guvernamentala CDU-SPD a anuntat in decembrie ca va analiza o noua legislatie in acest sens.

Omul nostru in Balcani

Pe site-ul Siemens Romania, scandalul de coruptie nu este evocat. De la 14 noiembrie informatiile au ramas neschimbate: „Siemens a inregistrat rezultate foarte bune si a avut o crestere solida in anul financiar 2006”. In 2006, rata de crestere in Romania a fost cu 21% mai mare decat in 2005, cea mai ridicata fata de media la nivel global. In afacerea Siemens, unul dintre personajele-cheie in Balcani este grecul Prodomos Mavridis (45 de ani), pana in aprilie 2006 director in Grecia la divizia cu bucluc Telecommunication (Com). Si-a inceput cariera la Siemens in 1988, pe post de inginer. In 1992 este trimis la Atena. Dupa 6 ani, devine director general in Grecia, responsabil de comenzile concernului in Albania, Macedonia, Cipru si alte tari. In martie 2006, datorita unor transferuri dubioase, grecul a fost interogat de catre procurorii din Berna (Elvetia). In aprilie, Siemens i-a revocat contractul. Potrivit anchetatorilor, 40 de milioane de euro ar fi „tranzitat” prin conturile sale. In noiembrie 2006, Siemens a depus la Parchetul General din Atena o plangere penala impotriva lui Mavridis. Compania i-a cerut 8 milioane de euro retur. (Intre timp, potrivit presei germane, ambele parti au ajuns la o intelegere.) Avocatii Siemens au scris ca Mavridis era responsabil de „utilizarea mijloacelor financiare ale companiei in cadrul activitatilor acesteia in Grecia, in spatiul balcanic si in alte tari”. Siemens i-a pus la dispozitie bani pentru „plati extraordinare, imediate si curente, in vederea sprijinului activitatii firmei” in tarile respective – scria „Der Tagesspiegel” in data de 14 decembrie 2006. „De ce i-a mai platit Siemens lui Mavridis (…) un bonus financiar, in loc sa-i ceara banii inapoi, ramane un mister. Nu a remarcat, eventual, ca-i lipsesc 8 milioane?”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă