Mulţi gălăţeni cărora municipalitatea a refuzat să le rezolve diverse solicitări la care aveau dreptul îşi obţin dreptatea în instanţe, dar în foarte multe cazuri obţin şi plata unor despăgubiri lunare destul de consistente, încât nici nu ar mai merita să muncească.
Spre exemplu, în cazul patronului firmei Lorin SRL, Nicolae Popescu, căruia fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, a refuzat să-i aprobe concesionarea unei suprafeţe de 758 mp şi eliberarea unui număr de adresă poştală pe strada Bucovinei colţ cu strada Rizer, instanţa a obligat municipalitatea la plata unor despăgubiri de 500 de lei pe zi.
Gălăţeanul a dat în judecată primăria şi în mai 2008 instanţa a obligat Primăria Galaţi să-i elibereze lui Popescu numărul poştal. Fostul primar a refuzat şi a urmat un nou proces. În dosarul 959/121/2009, instanţa de la Tribunalul Galaţi a pronunţat sentinţa nr 908/26.08.2009 prin care a obligat Primăria Galaţi să-i plătească lui Nicolae Popescu daune de 500 lei/zi, pentru fiecare zi de întârziere în emiterea numărului poştal, începând cu data de 29.05.2008, când a fost emisă prima sentinţă prin care instanţele dispuneau eliberarea numărului poştal. Primăria şi Consiliul Municipal au suferit o înfrângere similară şi în cazul gălăţenilor Vasile şi Costel Cucu.
Ei au solicitat primăriei aprobarea cumpărării terenului de 548 mp, aferent locuinţei lor de str Brăilei nr 204, respectiv curtea şi grădina casei, pentru care plăteau chirie la primărie. Primăria nu le-a luat în seamă cererea, ei s-au adresat instanţei şi în 2007 au obţinut o sentinţă ce obliga municipalitatea să le vândă terenul. Fostul primar a refuzat şi, în acest caz să pună sentinţa în aplicare, a urmat un nou proces şi prin sentinţa nr 1884/06.12.2010, Tribunalul Galaţi a obligat primăria să încheie cu cei doi contractul de vânzare-cumpărare pentru cei 548 mp şi i-a aplicat primarului Dumitru Nicolae „o amendă judiciară în favoarea statului, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, din 07.07.2007″.
Juriştii primăriei au încercat revizuirea sentinţei, dar în dosarul 713/44/2011, instanţa de la Curtea de Apel le-a respins acţiunea. În plus, Curtea de Apel a obligat Primăria Galaţi la plata sumei de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere în executarea sentinţei, începând de la data de 3.03.2010.
Venituri lunare de 15.000 lei, plătite de primărie
Problema familiei Cucu a ajuns să fie rezolvată de noul primar al Galaţiului, Marius Stan, care a iniţiat o hotărâre a Consiliului Municipal, prin care era aprobată vânzarea suprafeţei de 548 mp. „Am introdus pe ordinea de zi vânzarea terenului, aşa cum ceruse iniţial petentul. Urmează să vedem, după ce hotărârea consiliului este avizată de prefect, dacă domnul Cucu va şi cumpăra terenul la preţul stabilit, pentru ca nu cumva epopeea să continue. Dumnealui primea câte 500 de lei pe zi şi de regulă ajungea la 150 milioane de lei vechi pe lună şi îi convenea situaţia. Şi mai cerea şi cheltuieli de judecată mari, pentru că avea un avocat plătit cu 180 de milioane. Era o afacere senzaţională cu primăria. De aceea am vrut să punem capăt acestei istorii”, ne-a declarat primarul Marius Stan. Potrivit acestuia, municipalitatea se confruntă cu multe situaţii similare: „Sunt atât de multe situaţii pe care le avem în instanţe, sunt câteva sute. Acolo unde sunt greşelile primăriei e normal să te duci să negociezi şi să stingi litigiul”.