19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDespagubire-record pentru victima lui Ciomu

Despagubire-record pentru victima lui Ciomu

» Judecatorii l-au condamnat pe medic la inchisoare cu suspendare si la plata a 500.000 euro drept daune morale.

» Ciomu poate scapa usor, deoarece contractul de asigurare nu acopera "dauna morala".

» Victima se poate alege doar cu "o reparatie morala".

Instanta tribunalului Bucuresti a stabilit ieri ca doctorul Naum Ciomu trebuie sa plateasca, impreuna cu spitalul Panduri, jumatate de milion de euro, daune morale, pacientului mutilat in timpul unei interventii chirurgicale. Judecatorii au mentinut si condamnarea de un an cu suspendare pentru Ciomu, insa decizia poate fi atacata cu recurs.

Prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), ne-a declarat ca decizia instantei in cazul Ciomu nu este, culmea, in favoarea pacientului. "O astfel de decizie nu acopera daunele morale, ci doar prejudiciile. Societatile de asigurari de malpraxis din Romania si-au luat masuri de siguranta, astfel ca, in contractul de malpraxis, nu se precizeaza acoperirea de dauna morala, ci de prejudiciu, ceea ce este cu totul altceva, deoarece presupune o pierdere materiala. Daca medicul Ciomu nu are bani, nu va plati sau va achita mult mai putin decat suma stabilita. Este doar o reparatie morala a pacientului lezat", a precizat presedintele Colegiului Medicilor. 

Managerul spitalului, Pompiliu Tufan sustine ca nu a primit nici o hotarare judecatoreasca in cazul Ciomu, dar ne asigura ca va respecta orice decizie definitiva. "Mai exita o cale de atac si nu putem sa ne exprimam un punct de vedere in acest moment", ne-a declarat Tufan. La ultimul termen al procesului, pe data de 25 iunie, Ciomu a declarat ca nu a avut discernamant pentru cateva clipe in timpul operatiei, cerand judecatorilor sa-l achite si sa-i diminueze daunele la care a fost obligat. "Am adus acte medicale de la cei mai renumiti neurologi din Capitala care atesta ca in momentul operatiei am suferit un accident vascular cerebral", declara doctorul Ciomu. Avocatul victimei a aratat ca atat clientul sau, cat si fosta sotie  a acestuia au avut de suferit in urma operatiei efectuate de doctorul Ciomu, deoarece au divortat, iar barbatul nu mai poate sa-si vada copilul decat cu permisiunea fostei sotii.
Fostul doctor de la Spitalul Panduri a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru vatamare corporala foarte grava, dupa ce pe 13 iunie 2004, in timpul unei interventii chirurgicale, a taiat in trei penisul unui pacient.

» Executare
Daca va ramane definitiva hotararea tribunalului pentru plata jumatatii de milion de euro, bunurile mobile si imobile ale condamnatului vor fi vandute. "Se evalueaza bunurile imobile si se scot la licitatie.
In cazul in care valoarea acestora nu acopera daunele stabilite de instanta, esalonat, o sa i se ridice o parte din pensie sau din salariu, pana la plata integrala a sumei", ne-a declarat avocata Mihaela Bodarlau.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă