3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDespăgubire istorică pentru un pacient infectat cu HIV

Despăgubire istorică pentru un pacient infectat cu HIV

 

O tânără de 25 de ani din Bacău care a dat în judecată Spitalul Județean după ce a contractat virusul HIV în această unitate medicală va primi despăgubiri de un milion de euro, după zece ani de procese. Reprezentanții CJ Bacău afirmă că banii pentru fată au fost alocați de către Guvern.

Tânăra a dat în judecată unitatea reclamând că în anul 1990, când a fost internată la Spitalul de Pediatrie Bacău, devenit între timp secție a Spitalului Județean de Urgență (SJU), a fost infectată cu virusul HIV. Pacienta s-a infectat cu virusul HIV în 1990, la un an de la naştere, în timp ce se afla internată în Secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău. În tot acest timp, conducerea spitalului a negat toate acuzaţiile, însă dosarul pacientei arată că diagnosticul este foarte clar – SIDA în stadiul C3, adică cea mai severă formă, cu multiple afecţiuni – sinuzită, stomatită micotică, obezitate gr. III, encefalopatie HIV, tulburări de comportament.

După mai bine de zece ani de procese derulate prin mai multe instanţe, în iunie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest caz și a decis ca Spitalul Județean Bacău să îi plătească tinerei despăgubiri de 4,6 milioane de lei. Până în prezent, însă, tânăra nu a primit acești bani, astfel că aceasta a continuat demersurile în instanţă, unde a solicitat executarea silită a unităţii medicale, procesele fiind încă pe rol.

Până acum, tânăra a obţinut două sentinţe favorabile date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care i-au dat câştig de cauză.

Pentru că unitatea medicală nu îşi permite să achite această sumă, cei 4,608 milioane de lei, dar şi onorariul avocatului, a cheltuielilor de executare silită, a taxelor de timbru şi celor pentru timbre judiciare în valoare de 112.929,6 lei, banii vor veni din fondul de rezervă al Guvernului.

”În şedinţa ordinară de mâine (vineri – n.r.) a Consiliului Judeţean, prin adoptarea hotărârii de rectificare a bugetului, banii vor fi redirecţionaţi către spital pentru a putea plăti banii către acea pacientă, în baza sentinţei definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă această sumă de 4,6 milioane lei nu ar fi fost acordată de la Guvern, nu s-ar fi reuşit niciodată să se facă plata direct de către spital”, a declarat Ionel Floroiu vicepreşedintele CJ Bacău.

El a precizat că după ce tânăra va primi banii, procesul dintre aceasta şi spital se va încheia definitiv.

„Tânăra nu are SIDA, are doar HIV“

Spitalul Județean de Urgență Bacău a luptat cu toate armele pentru a modifica decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instituția medicală a făcut anul trecut cerere de revizuire, în speranța că va reuși să reducă din suma stabilită drept daune morale.

Potrivit apărării pe care Spitalul Bacău a prezentat-o instanţei, tânăra care pretindea că are SIDA nu avea de fapt decât virusul HIV “Informațiile descoperite în documentele de pe Secția Boli Infecțioase Copii se referă la starea reală de sănătate a pacientei și, conform acestora, numita G.R. nu prezintă manifestări grave ale unor simptome legate de îmbolnăvirea cu SIDA, ci este doar o simplă purtătoare a virusului HIV în formă latentă și, de asemenea, prezintă un sistem imunitar deficient”, declara reprezentatul spitalului în faţa instanţei.

În motivele revizuirii, reprezentanții SJU se referă și la un aspect personal: acela că pacienta este căsătorită. Deci, după logica spitalului, nu au existat probleme legate de relațiile sociale ale pacientei sau de integrarea ei în societate.

Termenii în care vorbește Spitalul Bacău despre această bolnavă sunt extrem de duri, în încercarea de a dovedi instanței că toată lumea a fost “victima” unui “șantaj emoțional impresionant, menit să creeze o imagine denaturată asupra suferinței acesteia”, potrivit ziaruldebacau.ro.  

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă