„Continuăm discuțiile. Toate formațiunile sunt hotărâte să desființeze SIIJ. Urmează să cădem de acord asupra unei formule consensuale”, a declarat Orban.
Întrebat ce înseamnă „formula consensuală”, președintele PNL a răspuns: „Știți foarte bine că există acel diferend dat de un amendament”.
În timp ce răspundea întrebărilor jurnaliștilor, președintele PNL, Ludovic Orban a fost udat de stropitorile Guvernului, care au pornit. Întrebat dacă i se par normale condițiile în care face declarații de presă, Orban a spus, glumind: „Am crezut că a început să plouă”.
Discuțiile în coaliție s-au intensificat de miercurea trecută, după primirea avizului consultativ al Comisiei de la Veneția care recomanda desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiţiei, potrivit unui comunicat al Comisiei:
„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi.”
La finalul discuțiilor de acum o săptămână, ministrul Justiției Stelian Ion a declarat că „Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie”. Acesta a spus că UDMR nu respectă programul de guvernare. Nici atunci nu se ajunsese la un consens, după discuțiile avute.
UDMR vrea ca dosarele de la SIIJ să fie mutate la Parchetul General, în timp ce Ministerul Justiției vrea ca dosarele să fie mutate la DNA.
Intențiile guvernanților sunt determinante pentru viitorul justiției în România
La prima vedere, diferendul dintre partenerii din coaliție, ar părea doar o chestiune neînsemnată, tehnică, dar el ascunde de fapt intențiile reale ale actorilor politici legate de viitorul justiției în România.
Stelian Ion, ministrul Justiţiei, și-a atacat colegii de coaliție de la UDMR spunând că SIIJ nu a putut fi desfiinţată până în acest moment, pentru că UDMR era, la momentul înfiinţării secţiei, alături de PSD: „A votat şi înfiinţarea SIIJ, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal şi cel de procedură penală. Odată ce s-a încheiat acel capitol, trecem deoparte şi încercăm să creăm ceva nou şi sperând cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie, faţă de lupta anticorupţie.”.
Replica UDMR nu a întârziat să apară. Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, l-a acuzat pe ministrul Justiției de atitudine stalinistă deoarece „crede că este în posesia adevărului absolut”, iar vicepremierul Dan Barna „a intrat în acest delir, poziţia sa fiind, de fapt, una toxică”.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, crede că UDMR încearcă să-și păcălească partenerii de coaliție și pe cei care au votat la alegerile din 6 decembrie 2020, prin depunerea acelui amendament la Senat, prin care SIIJ va trece în subordinea Parchetului General, ca secție în cadrul acestuia, și astfel nu se va mai desființa.
În dispută a intervenit și vicepremierul Dan Barna care a spus că amendamentul UDMR nu desființează SIIJ, ci mută secția specială dedicată magistraților la Parchetul General, ceea ce este de neacceptat, iar o sesiune extraordinară fără o decizie a coaliției ar fi „prematură și nefuncțională”.
UDMR nu vrea ca dosarele de competența SIIJ să fie trecute în competența DNA, alăturându-se astfel asociațiilor de magistrați care au adus ca argument raportul Inspecției Judiciare de acum doi ani, validat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 225 din 2019, raport prin care se constatau zeci de abuzuri comise de-a lungul timpului de procurorii DNA împotriva magistraților din România.
Astfel, apare foarte clar că PNL și USR-PLUS își doresc foarte mult ca DNA să poată controla eventualele dosare care-i vizează pe magistrați, așa cum s-a întâmplat și în trecut, păstrându-și pârghiile și influența asupra justiției din România, iar UDMR vrea ca SIIJ să rămână, ca în timpul guvernării PSD-ALDE, un instrument în afara controlui procurorilor anticorupție, practic un parchet sau o secție independentă de DNA.
Modul cum se vor gestiona dosarele magistraților va fi determinant pentru echitatea, celeritatea și tranparența actului de justiție. Coaliția de guvernare are un examen greu de trecut în legea desființării SIIJ, a cărui picare ar putea aprinde „fitilul bombei” ce ar duce la pulverizarea arcului guvernamental.