2 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialDeșeurile berii, folosite la fabricarea grefelor pentru oase

Deșeurile berii, folosite la fabricarea grefelor pentru oase

Dacă credeai că potențialul berii e limitat la a te încuraja să îți suni foștii noaptea târziu sau să dansezi cum nu credeai că poți, te-ai înșelat. O echipă de cercetători de la Centrul pentru Tehnologie Biomedicală a Universității Politehnice din Madrid (UPM) și Institutul de Știință a Materialelor și Institutul de Cataliză și Petrochimie al Consiliului Superior de Investigații Științifice (CSIC) din Spania au descoperit că produsele secundare care rezultă din procesul de fabricare a berii ar putea fi utilizate pentru a crea baza pentru grefele pentru oase.

După încheierea procesului de fabricare a berii, aceasta lasă în urmă reziduuri organice bogate în calciu, magneziu, dioxid de siliciu și fosfor. Aceste minerale sunt prezente și în oase, astfel că au inspirat cercetătorii să exploreze și alte utilizări ale produselor secundare ale berii în afară de utilizarea tradițională pentru hrana animalelor sau îngrășăminte.

Unul dintre cele mai mari componente ale deșeurilor berii organice e partea din trestia de zahăr care rămâne după utilizarea cerealelor. În timp ce în mod tradițional aceasta se arde după utilizare, recent a intrat în folosință pe post de biocombustibil sau veselă de unică folosință biodegradabilă. După unele manipulări, aceste resturi au potențial în folosirea în aplicații biomedicale.

Atunci când sunt utilizate pentru grefele osoase, resturile trestiei de zahăr pot fi aranjate într-o rețea asemănătoare unui năvod. Porii rețelei, care variază de la cinci la 50 de microni în diametru, oferă o bază excelentă pentru regenerarea oaselor în urma unui accident.

Conform cercetătorilor, caracteristicile produselor secundare ale berii "pot fi adaptate pentru a fi utilizate în calitate de candidați de înlocuire în tratamentele osteoporozei, ca înveliş pentru proteze, grefe de oase și ortodontice (implanturi dentare), de exemplu, cu o eficiență mai mare, din punctul de vedere al costurilor, decât cele convenționale și pot duce la eliminarea utilizării de materii prime neregenerabile sau substanțe toxice în pregătirea schelelor."

Cele mai citite

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...
Ultima oră
Pe aceeași temă