Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) lucreaza la elaborarea unei strategii care vizeaza descentralizarea sistemului de sanatate. Aceasta va fi supusa consultarii cu structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, urmand a fi aprobata, dupa ce va fi prezentata Executivului, prin hotarare de Guvern. Aceasta descentralizare prevede, pentru judetul Constanta, printre altele, infiintarea unui spital regional de urgenta.
Strategia MS pe termen scurt are in vedere, printre altele, reorganizarea si restructurarea unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea Ministerului Sanatatii Publice; transferul unor competente ale MSP la autoritatile locale (medicina scolara, asistentii comunitari si mediatorii rromi); identificarea judetelor-pilot unde autoritatile locale vor prelua administrarea spitalelor. De asemenea, ministerul doreste demararea procesului de infiintare a spitalelor regionale de urgenta si de realizare a sistemului integrat de urgenta. Se are in vedere si infiintarea de structuri regionale in sistemul sanitar precum Agentia Regionala de Programe si Sanatate Publica, Institutul Regional de Sanatate Publica, Institutul Regional de Medicina Legala, Inspectoratul Sanitar de Stat Regional.
Spital regional
La nivel national, vor exista opt astfel de spitale regionale. Constanta se afla printre judetele care vor beneficia de un centru de asistenta medicala ce va deservi toata regiunea Dobrogea. Problema este ca inca nu s-a decis locatia. Potrivit afirmatiilor directorului general al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, dr. Marius Enescu, este posibil ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta sa fie transformat in unitate sanitara regionala printr-o serie de modificari structurale. Exista si cea de-a doua varianta ce vizeaza construirea unui centru regional undeva, la marginea orasului. Oricare din cele doua variante presupune construirea unei cladiri noi, in conditiile in care banii – in jur de 300 de milioane de euro – momentan exista doar ca o promisiune a Ministerului Sanatatii. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta este prevazut pentru modernizare.
Se vorbeste despre un proiect amplu ce cuprinde si construirea unor cladiri aditionale. „Dorinta noastra este ca aceasta unitate sanitara sa fie transformata in centru regional”, a explicat directorul Marius Enescu. Pentru a conserva cladirea strict pe spitalizari, ASPJ Constanta doreste separarea sectiilor chirurgicale prin mutarea lor intr-un pavilion special amenajat.
In acest mod se vor decongestiona saloanele. La ora actuala ele sunt ticsite de paturi si nu respecta normativele referitoare la spatiul ce-i revine fiecarui pacient.
Institut de Medicina Legala
ASPJ Constanta a anuntat ca se vor efectua modificari si in structura Serviciului de Medicina Legala Constanta. Astfel, potrivit declaratiilor directorului general al ASPJ, dr. Marius Enescu, acesta va deveni Institut Regional de Medicina Legala si va iesi din structura clinica a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Dr. Enescu a precizat ca, desi se afla in structura spitalului, nu este inregistrat ca sectie clinica cu paturi. Pentru lamurirea situatiei serviciului care, in prezent, este condus de doi sefi, ASPJ Constanta a inaintat spre clarificare, la solicitarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, documentatia respectiva Directiei Resurse Umane si Dezvoltare Profesionala din cadrul Ministerului Sanatatii Publice.