20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialDeruta la Toflea

Deruta la Toflea

» "Satul afectat de viitura din 2 mai este cel mai mizerabil din tara, cel mai afectat de gestiunea necontrolata a deseurilor", dupa cum a spus, cu eleganta, secretarul de stat la Mediu, Lucia Varga.

Secretarul de stat la ministerul Mediului, Lucia Varga, a trait un moment de deruta atunci cand a vizitat satul Toflea, afectat de viitura produsa pe 2 mai, pentru ca este locul cel mai mizerabil pe care l-a vazut vreodata, cursul raului Valea Boului, care strabate localitatea, fiind colmatat de cantitatile uriase de gunoaie aruncate de localnici in apa si ingustat de zeci de locuinte ale rromilor, construite chiar in albia raului. "Am un sentiment de retinere. Am vazut acolo un sat in care, din pacate, gestiunea deseurilor este total necorespunzatoare. Cu dezamagire spun ca am vazut locul cel mai afectat de depozitarea necontrolata a deseurilor.

 

Practic, cursul raului este colmatat de aceste deseuri, iar pe de alta parte, cursul este ingustat de constructiile de locuinte sunt realizate pana in albia raului", a declarat secretarul de stat Lucia Varga. Primarul din Brahasesti, Vasile Baiculescu, a prezentat propriul proiect de regularizare a Vaii Boului, dar solutia nu este acceptabila atat din cauza costurilor colosale, de peste 47.000.000 RON, dar si pentru ca din punctul de vedere al specialistilor este necesara realizarea unei gestiuni stricte a bazinului hidrografic din zona. In aceste conditii, in cursul saptamanii viitoare va veni la Toflea un proiectant de la Regia Nationala "Apele Romane", care va stabili solutia tehnica. Conform secretarului de stat Lucia Varga, cea mai probabila solutie este construirea unui polder in amonte de Toflea, in care sa fie preluate viiturile produse pe Valea Boului din acumularile torentilor, din care deversarile ar urma sa se faca controlat, fara sa fie afectate locuintele.
Simultan vor fi continuate lucrarile de regularizare a albiei cursului de apa, pentru care in 2007 au fost alocate 800.000 lei pentru regularizarea a 600 m de maluri.

 

SPECIALISTUL
» La Toflea mai este o situatie complicata, in legatura cu numarul caselor declarate ca fiind afectate de viitura si numarul sinistratilor. Daca initial autoritatile locale anuntasera ca au fost avariate o suta de case si sunt aproximativ 500 de persoane sinistrate, dupa trei zile primarul Baiculescu a trimis la prefectura o raportare in care numarul caselor avariate a crescut miraculos la 876, iar numarul sinistratilor a ajuns la 5.400  de persoane. Prefectul Mihai Capra ne-a declarat ca verificarea efectuata la cererea sa va fi finalizata foarte curand si cifrele difera mult de cele raportate de Primaria Brahasesti, din care face parte satul Toflea. Conform statisticilor, in toate cele patru sate ale comunei Brahasesti sunt 2.126 de case si aproximativ 8.800 de locuitori.

Cele mai citite
00:01:41

VIDEO Incendii și fum la granița Israel-Liban în urma celui mai mare schimb de focuri de la escaladarea conflictului

Incendiile se dezlănțuie, fumul se ridică în timpul schimbului de focuri la granița Israel-Liban. Imaginile arată incendii în plină desfășurare și fum gros în...

Ciolacu laudă autoritățile statului implicate în captura record de cocaină din portul Constanța

Salut efortul susținut, vigilența și cooperarea instituțiilor statului prin care a fost împiedicată tranzitarea prin Portul Constanța a unei cantități-record de cocaină, ascunsă într-un...

România, pe primul loc în Europa la internet și conectivitate

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește conectivitatea și...
Ultima oră
Pe aceeași temă