Regimul comunist din R.Moldova se clatina din ce in ce mai mult in conditiile in care, inaintea scrutinului parlamentar de duminica, populatia tarii spera la reunificarea cu Romania si la aderarea automata la Uniunea Europeana, comenteaza Der Spiegel in editia online, consultata de Mediafax.
"Reunificarea Germaniei este un subiect de conversatie din ce in ce mai comun in R. Moldova. Inaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, cererea partidelor de opozitie privind apropierea sau chiar unirea cu Romania se bucura de o sustinere din ce in ce mai mare", scrie Der Spiegel in articolul intitulat "Visuri europene in Moldova comunista".
"Daca romanii si moldovenii decid in favoarea unei uniuni, UE nu se va opune", afirma un diplomat european sub protectia anonimatului. In fond, germanii au creat un precedent prin reunificarea estului si vestului Germaniei in 1990.
"R. Moldova, o fosta republica sovietica, este situata intr-o regiune de tensiuni geopolitice intre Rusia si Occident. Tara este neutra si face parte din Comunitatea Statelor Independente. Trupele ruse mentin pacea in regiunea separatista Transnistria dupa conflictul secesionist din 1992. In acelasi timp, trupele ruse consolideaza influenta Moscovei in regiune, unde traiesc aproximativ 500.000 de persoane. Situatia exploziva este asemanatoare cu cea din Osetia de Sud", explica Der Spiegel.
"Formatiunea dornica sa mentina R. Moldova independenta este Partidul Comunist , care a condus tara in ultimii opt ani. Formatiunea mizeaza pe faptul ca regiunea foarte saraca cunoscuse o dezvoltare semnificativa in perioada sovietica. Ani de-a randul, presedintele comunist Vladimir Voronin a amagit electoratul cu speranta revigorarii comunitatii socialiste, insa acum are o abordare mai proeuropeana", continua publicatia germana.
"O sursa de preocupare este Serviciul de Informatii si Securitate, condus de un apropiat al presedintelui. Unii angajati ai agentiei afirma ca ii au sub control pe politicienii de opozitie, iar Partidul Comunist se pregateste sa numeasca in functia de presedinte un succesor al lui Voronin", subliniaza Der Spiegel.
"Oricine se opune regimului trebuie sa indure multe, precum Serafim Urechean, liderul celei mai mari formatiuni de opozitie, Moldova Noastra. (…) Urechean, fost primar al Chisinaului, a trecut prin cinci anchete penale lansate de procurorii subordonati guvernului. Urechean se considera un salvator al patriei si un viitor presedinte. El doreste aderarea tarii la UE ca parte a unei aliante cu Romania. La randul sau, Dorin Chirtoaca viseaza la o Romanie Mare care sa includa Moldova", explica publicatia germana, notand ca liderul separatist transnistrean Igor Smirnov avertizeaza ca teritoriul sau nu se va alatura niciodata Romaniei.
"Nu trebuie sa ne confundati cu Germania de Est. Noi nu suntem Germania de Est, iar R. Moldova nu este Germania de Vest", atrage atentia Smirnov, citat de Der Spiegel.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro