3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDeputatul Stan cerea şpagă pentru maşina de vot a USL

Deputatul Stan cerea şpagă pentru maşina de vot a USL

Potrivit procurorilor, Ion Stan i-a cerut bani denunţătorului Dorin Sima – 130.000 de lei, din care acesta a dat, în patru tranşe, suma totală de 60.000 lei – pentru combustibilii necesari autovehiculelor cu care deputatul – candidat pentru un nou mandat -, avea de gând să-şi transporte alegătorii la secţiile de votare deoarece pe 9 decembrie, ziua alegerilor, „va fi vreme rea”. Legea interzice şi condamnă astfel de practici.

În plus, Stan, cu ajutorul financiar al denunţătorului, voia să împartă dulciuri copiilor de Moş Nicolae”. În strategia de captare a alegătorilor din Dâmboviţa, în afară de împărţit pungi cu mâncare, mai era vorba de împărţit găleţi şi fulare. Din interceptări mai rezultă că denunţătorul a cumpărat pentru alegătorii deputatului  bilete folosite la meciul Steaua cu FC Stuttgart.

Citeste si: STENOGRAME în DOSARUL Ion Stan: Interceptările, între denunţător şi deputat. Apare şi numele ministrului Mediului, Rovana Plumb

Citeşte REFERATUL INTEGRAL al DNA în cazul Ion Stan

De astfel de ajutoare ale denunţătorului au beneficiat şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Tuţuianu (la alegerile de astă-vară), dar şi alţi membri PSD. Iată un fragment relevant:

DIMA SORIN NICUŞOR: Domnu’ preşedinte, ca un c… ca un câine mă ţine pe… pe… pe ăla! Deci eu am vorbit cu el…â… Ştiţi foarte bine, când a fost să aşa, să… M-aţi rugat, băga-mi-aş [foloseşte un cuvânt obscen] ele, d-aia, ce… de galeţi şi de [foloseşte un cuvânt obscen] ce-am făcut atunci! Ă, m-aţi rugat o treabă şi am zis că şi ŢUŢUIANU, pentru că el a beneficiat şi el de asta! Că…

STAN ION: Şi ROVANA (Plumb, actualul ministru al Mediului-nn)!

DIMA SORIN NICUŞOR: Au beneficiat cu toţii!

STAN ION: Da!

Într-un alt fragment de interceptare, Ion Stan spunea cu reproş despre Tuţuianu: „am făcut pe dracu’n patru (…) ca să fac rost de bani şi să-i dau ca să iasa preşedinte”.

 Nemulţumiri au fost exprimate în convorbiri şi la adresa Rovanei Plumb, care NU s-a achitat de obligatii, pentru că nu i-a dat contracte.

De asemenea, din actele procurorilor ar mai rezulta că denunţătorul a finanţat PSD şi pentru alegerile generale din 2008, pentru cele europarlamentare ( cand a fost aleasa Rovana Plumb europarlametar)  din 2009 si cele prezidenţiale tot din 2009, unde ar fi fost folosite metode similare de mituire si de transport cu autovehicule la secţii de votare. 

Este posibil ca şi pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din această vară să se fi folosit aceleaşi metode, deoarece în Dambovita  Parchetul a declanşat anchete penale la mai multe secţii de votare pentru vot multiplu ( surse judiciare)

Preşedintele Consiliului Judetean Adrian Tuţuianu către Ion Stan, care cerea deblocarea plăţilor pentru denunţator: Lasă-mă să câştigăm alegerile, să ştiu că am un GUVERN CARE MĂ APĂRĂ şi pe mine şi pe urmă discutăm„.

Din referatul procurorilor rezultă că recompensarea finanţatorului campaniei electorale ilegale ar fi urmat după instalarea noului Guvern, după alegerile din 9 decembrie, deoarece acum NU se putea pentru că „Sorin (denunţătorul – n.n.) era urmărit şi mi-ar fi creat probleme” (probabil se temeau de DNA – n.n.) ar fi spus Tuţuianu, citat în interceptări de Ion Stan. Dar preşedintele C.J. Adrian Tuţuianu i-a asigurat, potrivit lui Ion Stan, că: „Lasă-mă să câştigăm alegerile, să ştiu că am un GUVERN CARE MĂ APĂRĂ şi pe mine şi pe urmă discutăm„.

Denunţătorul Sorin Dima Nicuşor avea dosare penale si nu putea participa la licitatii si nici nu putea accesa fonduri europene pentru diverse lucrari in localitatile dambovitene. Pe deasupra, el era suparat pentru ca, desi tot cotizase la PSD cu bani negri  din 2008 pana in prezent la toate campaniile electorale  si ,deşi făcuse lucrări în judeţul Dâmboviţa prin firmele sale, nu-şi primise banii, iar Stan si tutuianu il duceau cu vorba.

La aceste supărări s-au adăugat noile pretenţii financiare ale lui Stan, motiv pentru care s-a hotărât să facă denunţul la DNA, spun surse PSD.

Probele procurorilor DNA

Intre probele procurorilor figureaza: denunţul lui Dorin Sima Nicuşor, interceptările convorbirilor telefonice şi ambientale, inclusiv în sediul PSD Targoviste, facturile cu cumparaturile pentru campaniile electorale ale PSD, declaraţiile unor martori.

Prima întâlnire dintre Ion Stan şi Sorin Dima Nicusor – denunţătorul, monitorizată de DNA a fost la data de 11 noiembrie 2012, la Gura Suţii-Dâmboviţa, la care a mai participat o persoană. În cadrul acestei întâlniri, denunţătorul Dorin Sima s-a plâns că are probleme cu încasările de la unele instituţii ale statului cu care derula contracte, iar Stan i-a spus că are nevoie de bani pentru combustibili pentru a-i duce pe alegători la secţii deoarece pe 9 decembrie „va fi vreme urâtă”. De asemenea, Stan i-a cerut explicit 5.000 de pachete cu alimente pentru a le distribui alegătorilor din colegiul său.

În schimbul ajutorului pe care îl dădea PSD-ului (USL-ului) – bani şi pachete cu alimente -, denunţătorul urma să beneficieze, prin traficul de influenţă al deputatului Stan, de obţinerea unor contracte de la autorităţile locale şi instituţiile conduse de PSD, precum şi de deblocarea încasărilor pentru contractele pe care le derulase déjà.

Dintr-o interceptare, era vorba de o bază sportivă de la Perşinari, pentru care primarul şi preşedintele CJ îi mai datorau denunţătorului un milliard şi jumătate de lei vechi.

STAN ION : „Tutuianu si Rovana au o datorie”

Pentru obţinerea recompenselor de la Tutuianu si Rovana Plumb, , la data de 14 noiembrie 2012 (interceptată), Stan îi spune lui Sorin Dima – denunţător, care va fi strategia pentru a-l recompensa: „STAN ION: Nu! Tre’ să mergem amândoi, că şi ŢUŢUIANU şi ROVANA au… o datorie„.

La data de 20 noiembrie 2012, pentru că autorităţile locale nu s-au ţinut de cuvânt faţă de finanţatorul ilegal, cu prilejul unei noi întâlniri cu Ion Stan, denunţătorul Sorin Dima i-a cerut să respecte promisiunile făcute, să nu se mai întâmple ca în 2008 şi 2009, când DIMA SORIN nu a beneficiat de sprijinul în afaceri ce-i fusese promis (de unde deducem că şi la aceste alegeri PSD a folosit mită electorală).

Din această discuţie reiese inclusiv faptul că şi promisiunea făcută în 2009 de către inculpatul STAN ION viza traficarea influenţei pe lângă funcţionari abilitaţi să încheie contracte de lucrări publice (în special, primari).

DIMA SORIN NICUŞOR: Dacă primarul vrea. Că, dacă primarul nu vrea… [foloseşte un cuvânt obscen]. Asta este ideea. /… ce vroiam să vă-ntreb… Nu ne lăsaţi cu alea, cu contractele, cu astea.

STAN ION: Cu ce?

DIMA SORIN NICUŞOR: Iar… [neinteligibil]… ca-n două mii opt, ca-n două mii nouă [înjură]. Să nu mă lăsaţi ca-n două mii opt, că…

STAN ION: Nu, mă… La anu’… din bugetul pe anul care vine…

Aceasta convorbire demonstreaza  ca banii alocati pentru investitiile de anul viitor  deja sunt programati a fi dati clientelei PSD care a sustinut financiar campania electorala a PSD-USL.

 

Maior SRI Radu : În 2004, şefii SRI din Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Bistriţa s-au implicat direct în campania electoral pro-PSD

Fostul maiorul SRI Adrian Radu, care l-a monitorizat pe Ion Stan între 2001 şi 2004 cand era ca deputat seful Comisiei SRI, susţine:

 „Stan şi alţi lideri PSD ajutau interlopi – lideri ai mafiei alcoolului şi ai traficului ilegal cu produse petroliere – să preia active ale statului la preturi de nimic. Mita plătită politicienilor PSD era de sute de miliarde de lei, din care doar o parte era folosită în campania electorală, restul intra în zestrea lor personala.

Numele de cod al dosarului meu era «Distileria». Între cei ajutaţi de Stan, Dorina Mihăilescu şi Adrian Năstase au fost evazioniştii cu alcool Mihai Anastasescu şi Gheorghe Florea de la Bere Bragadiru. Stan obţinea informaţiile, inclusiv de la generalul Ovidiu Soare din conducerea SRI, care în urma denunţului meu, a fost condamnat.

 La rândul său Stan, care era şi şeful comisiei SRI din Parlament şi organiza partide de pescuit pentru conducerea SRI, transmitea mai departe informaţiile către infractori„.

Potrivit lui Radu,şefii SRI Dâmboviţa, Braşov, Prahova, Buzău, Bistriţa au ajutat PSD şi pe Adrian Năstase la alegerile din 2004. Ba chiar au participat la mitingurile electorale, iar lângă ei erau liderii interlopi ca să demonstreze rivalilor şi anchetatorilor că au protecţie înaltă„.

Maiorul, ameninţat cu moartea de Ion Stan

În 2004, Adrian Radu şi şeful său, Ion Stanescu  au raportat nelegalităţile conducerii SRI şi CSAT-ului condus de Ion Iliescu, care n-a luat nici o măsură. Radu a fost dat afară din SRI, şeful său s-a pensionat ( avea vechime).

După 2005, Radu a făcut denunţ la DNA, care a făcut dosare ofiţerilor SRI de atunci, inclusiv generalului Soare, condamnat între timp.

Liderii PSD, printre care şi Stan, însă, nu au păţit nimic. „Atunci, am fost ameninţat cu moartea eu şi membrii familiei mele chiar de Stan, care m-a ameninţat şi cu proces, dar n-a făcut-o. Pentru a ne salva, am ieşit în presă cu informaţiile şi m-am ales cu dosar penal făcut de DIICOT şi apoi cu o condamnare cu suspendare. Aşa e în România: dacă denunţi ilegaliţile eşti lăudat de DNA, dar DIICOT-ul îţi face dosar. Culmea, condamnarea mea a fost pronunţată la Curtea Supremă de Traian Gherasim, fost procuror general în Prahova, prietenul generalului Soare şi al infractorilor. De altfel, de curând fiul său, avocat, cu mamă preşedinte al unei sectii la Curtea de Apel Ploiesti,  a fost arestat pentru mită şi trafic de influenţă. Mai precizez că la mitingurile PSD din Prahova a participat inclusiv colonelul Corneliu Paltănea, şef SRI Prahova, condamnat pentru corupţie tot in urma denunturilor mele„, a mai precizat fostul maior  SRI Adrian Radu. Acum, Adrian Radu nu se poate angaja nicaieri ( cine il angajeaza este amenintat de interlopii prahoveni), si-a pierdut familia, cu alte cuvinte este un om distrus.

Legea interzice mita electorală

Legea interzice atât mituirea cu pachete cu alimente a alegătorilor, cât şi organizarea, de către partide, a transportării alegatorilor la secţiile de votare.

 În plus, o ordonanţă de urgenţă emisă de curând de premierul Victor Ponta (de care Stan era nemulţumit – potrivit interceptărilor) stabilea că nu pot fi împărţite alegătorilor decât pixuri, şepci, baloane, alte produse cu însemnele partidului, dar care să NU depăşească 10 lei pentru fiecare persoană.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ordonanţa de urgenţă a lui Ponta, că televiziunile au filmat cum USL împărţea elevilor, la intrarea într-o şcoală, treninguri cu însemnele USL, care cu siguranţă depăşesc 10 lei fiecare. Cel mai ieftin trening, achiziţionat de la tarabele clandestine, costa peste 20 de lei.

Că ordonanţa de urgenţă a fost elaborată pentru celelalte partide, nu şi pentru USL, o demonstrează inclusiv dosarul deputatului PSD Stan, din care rezulta STRATEGIA USL de a cumpăra bunăvoinţa alegătorilor, în care este inclusă inclusiv mituirea cu alimente si transportul la sectiile de votare.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă