UPDATE:
Deputatul PSD Sebastian Ghiţă Ghiţă devine unul dintre beneficiarii scăderii pedepselor pentru înşelăciune de la 20 de ani la doar 5 ani închisoare.
El a scăpat de un dosar penal de înşelăciune unde pedeapsa maximă după vechiul Cod Penal era de 20 de ani închisoare.
Curtea de Apel Bucuresti a constatat azi, la cererea procurorului de şedinţă, că acuzatiile de inselaciune din dosarul „Tracia – Asesoft” s-au prescris şi astfel Sebastian Ghita scapă de complicitate de inselaciune si fals dintr-o afacere petroliera din care STATUL a pierdut circa 20 de miliarde de lei vechi.
Dosarul se judeca de peste 11 ani , adica din anul 2002. Dosarul s-a amânat foarte mulţi ani, apoi s-a plimbat de la o instanţă la alta.
Prima instanta s-a pronuntat abia in 2011, când Ghiţă a fost achitat.
În 2013, Ghita a ajuns parlamentar, motiv pentru care dosarul s-a mai plimbat de la Curtea de Apel la Inalta Curte si apoi înapoi, până au intrat in vigoare noile coduri penale, care au micsorat foarte mult pedepsele pentru inselăciune, de la pedepse cuprinse intre 5 si 20 de ani, la pedepse modice de 1-5 ani sau amenda.
Deoarece acum pedeapsa maximă e doar de 5 ani, procurorul de şedinţă, în absenaţa inculpatului Ghiţă şi a avocatului acestuia, a anunţat instanţa Curţii de Apel că a intervenit prescripţia.
Instanţa a mai dat un termen pentru ca Sebastian Ghită să precizeze dacă vrea sau nu să continue procesul penal. Chiar dacă deputatul va dori să continue procesul si se va pronunţa o condamnare, aceasta nu va fi pusă în aplicare din cauza prescripţiei.
Specialiştii spun că cel mai prorbabil Ghiţă nu va risca si va cere încetarea judecării pe motivul intervenţiei prescripţiei.
Potrivit noului Cod Penal, chiar dacă inculpaţii înşeală statul cu sute de milioane de euro pedeapsa maximă tot de 5 ani va rămâne.
În vechiul cod, dacă înşelăciunea era urmată de consecinţe grave, pedeapsa era de 20 de ani închisoare.
Astăzi, premierul Victor Ponta şi-a asumat paternitatea modificării legilor penale. El a declarat marţi că , împreună cu Alina Bica , şef DIICOT, îşi asumă modificările aduse Codurilor Penale.
Reamintim că aceste modificări au fost realizate în 2009, când PSD era la guvernare cu PDL, când Victor Ponta era şeful comisiei parlamentare care se ocupa de modificările codurilor, iar Alina Bica era secretar de stat la Ministerul Justiţiei, responsabilă cu modificarea acestor acte normative penale.
_______
Procurorii l-au acuzat iniţial pe Sebastian Ghiţă de evaziune fiscală cu produse petroliere, de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii.
În februarie 2006, Sebastian Aurel Ghiţă, Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ştefan, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
În 11 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei nouă, constatând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată.
Sebastian Ghiţă a fost achitat atât pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, cât şi pentru fals în declaraţii, infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.