-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDeputatul PSD Florin Pâslaru şi-ar putea pierde mandatul de parlamentar. Vezi de...

Deputatul PSD Florin Pâslaru şi-ar putea pierde mandatul de parlamentar. Vezi de ce

Curtea de Apel Bacău, care a dat sentinţa, a constatat că parlamentarul îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar.

Deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru şi‑ar putea pierde mandatul după ce a mai pierdut o bătălie în ins­tanţă cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce şi un alt deputat PSD de Galaţi, Aurel Nechita, va fi eliminat din Camera Deputaţilor după ce a pierdut procesul cu ANI, fiind declarat incompatibil prin sentinţă definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cazul deputatului Pâslaru a fost dat ca exemplu în recentul Raport MCV, atunci când se vorbea de parlamentarii incompatibili care îşi continuă cariera parlamentară. În noiembrie 2011, ANI a constatat că din 2009 deputatul Pâslaru îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând astfel prevederile Legii Anticorupţie, nr 161/2003.

Fiul deputatului încasase salarii în valoare de 21.662 de lei. ANI a emis pe 7.11.2011 raportul de evaluare prin care s-a constatat încălcarea de către deputatul Florin Pâslaru a prevederilor referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, raport rămas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 şi 2 din Legea 176/2010. La solicitarea ANI, în octombrie 2012 Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi-a dat acordul pentru excluderea lui Pâslaru din Parlament, dar votul în plen a tot fost amânat.

În decembrie, Pâslaru a fost reales deputat în Colegiul 5 Galaţi şi ANI a solicitat invalidarea noului său mandat de deputat, întrucât exista o decizie definitivă prin care acesta fusese declarat în conflict de interese. Tardiv, Pâslaru a atacat în instanţă decizia ANI, cerând anularea raportului de evaluare. Procesul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău. În dosarul 478/44/2012, instanţa s-a pronunţat pe 14 februarie, respingând, ca nefondată, cererea lui Florin Pâslaru de anulare a raportului de evaluare nr. 119023/G/II/7.11.2011 întocmit de ANI cu privire la existenţa conflictului de interese.

Deputatul PSD mai are o singură cale de atac, recursul la ICCJ. Are o singură şansă de a-şi amâna eliminarea din Parlament, aceea ca ICCJ să fixeze un termen în 2014 sau 2015 pentru judecarea recursului său.

 

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă