Deputatul PNL Nini Sapunaru a trimis, miercuri, catre CNSAS, o nota in care solicita verificarea unei declaratii date de ofiterul de securitate Lungu Doru, care precizeaza ca l-a recrutat pe Marian Oprisan in 1989, sub numele conspirativ „Alin”.
Nini Sapunaru considera ca verificarea este necesara deoarece Marian Oprisan a declarat ca nu a facut politie politica si nu a colaborat cu Securitatea. In declaratie, Lungu scrie: „Declar ca l-am recrutat pe acesta (Marian Oprişan – n.r.) in anul 1989, avand calitatea de informator, stabilind numele conspirativ Alin.”
Lungu a absolvit facultatea in 1988, cu specialitatea contraspionaj, fiind repartizat in Vrancea, in industria usoara.
„Acest domeniu al industriei usoare din Vrancea includea si fabrica unde lucra Marian Oprisan. La aceasta fabrica veneau persoane din Germania si din Italia. Pe Marian Oprisan l-am recrutat si l-am instruit in vederea acestui scop”, a precizat ofiterul.
Marian Oprisan: „Nu am dat note la Securitate, ci doar rapoarte la sefii de serviciu”
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a declarat, miercuri, ca nu a facut politie politica si ca nu a dat nici o nota la Securitate, ci doar a inaintat rapoarte catre seful sau de serviciu, pe cand lucra la Fabrica de Confectii Focsani.
El a confirmat faptul ca Doru Catalin Lungu lucra, inainte de Revolutia din 1989, in Securitate, fiind ofiterul de obiectiv al Fabricii de Confectii Focsani. „La Revolutie, pe la pranz, Lungu a vrut sa opreasca statia de radioficare a fabricii, asa incat muncitorii sa nu auda ca Ceausescu era dat jos. Dar eu, impreuna cu alti doi colegi, i-am aplicat o corectie, niste suturi bine plasate”, a spus Oprisan.
El a completat ca Lungu a fost exclus din SRI in 1990, „pentru niste probleme la etajele superioare”, dupa care fostul ofiter de Securitate s-a angajat la Penitenciarul Pitesti, „de unde a fost dat afara pentru ca lua bani de la detinuti. De pe atunci il foloseste Nini Sapunaru, ca securist de serviciu”, a sustinut Marian Oprisan.