2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDeputatul Ion Dumitru, trimis in judecata intr-un nou dosar

Deputatul Ion Dumitru, trimis in judecata intr-un nou dosar

» Ion Dumitru, fost director la Romsilva, este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata.

» Un buldotanc din vreme de razboi a fost cumparat de Dumitru la un pret de 1.744 de ori mai mare.

» Tancul, dar si 20 de arme tranchilizante cumparate la suprapret au "paralizat" bugetul Romsilva, cu peste 19 miliarde lei vechi.

Procurorii DNA au dispus ieri trimiterea in judecata a deputatului PSD Ion Dumitru, fost director al Regiei Nationale a Padurilor (RNP). Dumitru a fost inculpat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Pentru aceleasi acuze au fost trimisi in judecata si Dumitru Bunea, fost director al Directiei Investitii din RNP, si Elena Dumitru, fost director al Directiei Economice din RNP. Au mai fost deferiti justitiei in acelasi dosar, de data aceasta pentru complicitate la infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata, Mihai Liviu Daia, fost director al Directiei Tehnice, Constantin Corduneanu, fost director fond forestier, Sorin Vintila, consilier juridic, Mirel Dumitrache, fost sef serviciu Investitii Dezvoltare, si Bogdan Stanciu, administrator la firma "Eufrat" Targu Jiu. Toata povestea a inceput in iulie 2003, cand "Severom Trans" SRL – o societate fantoma, potrivit procurorilor anticoruptie – a importat din Ucraina un utilaj numit in termenii de specialitate "buldozer universal cu macara hidraulica pe senile", la o valoare in vama de 6.250 USD. Procurorii DNA sustin ca, "asa cum a reiesit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T34 care avea in fata montata o lama reglabila in «V», iar in partea din spate un brat hidraulic". Buldotancul putea fi folosit pe perioada de razboi pentru "indepartarea sau asezarea de obstacole de catre trupele de geniu".

Tancul consuma 80 de litri pe ora
In 2004, arata procurorii anticoruptie, inculpatul Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Nationale a Padurilor, "a acceptat discutarea in consiliul de administratie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv". "Propunerea fusese intocmita de membrii din conducerea regiei, cu acordul sau, dupa ce firma ce detinea utilajul, Eufrat SRL, facuse o oferta de vanzare regiei Romsilva", se mai arata in rechizitoriu. Potrivit procurorilor, "Directia Silvica Targu Jiu testase utilajul, constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier" si, mai ales, consuma in jur de 80 litri de motorina pe ora, "neincadrandu-se sub nici o forma normelor europene privind poluarea si consumul". "Vehiculul nu era insotit de nici un fel de document in afara celor vamale si a facturii, respectiv nu avea carte tehnica, certificat de calitate, certificat de garantie, certificat de omologare", se precizeaza in dosar.

Cumparat cu 6.000 de dolari,
vandut Romsilvei cu 300.000 de dolari
Cu toate ca existau dovezi clare ce atestau inutilitatea, ineficienta si calitatea indoielnica, buldotancul a fost achizitionat de Romsilva la indicatiile lui Ion Dumitru. "Utilajul a fost cumparat cu un adaos de 1.744%, paguba in dauna RNP ridicandu-se la 8.685.695.760 ROL. Astfel, in vreme ce tancul fusese introdus in tara la pretul de 6.250 USD, in urma asa-zisei licitatii, Romsilva a platit pentru el suma de 294.330 USD", se spune in dosarul penal. Suma de 9 miliarde lei, adica diferenta platita de Romsilva, a intrat in buzunarele firmei "Eufrat" Targu Jiu, societate administrata de inculpatul Bogdan Stanciu. "Utilajului nu i s-a gasit nici o utilitate, desi a fost testat la Directiile Silvice din Calarasi si Dambovita; s-a constatat ca prezenta serioase deficiente tehnice, dificultati in manipulare si exploatare", mai spun procurorii anticoruptie.
Ion Dumitru ne-a declarat anul trecut ca buldotancul a fost achizitionat pentru a curata drumul forestier din zona Muntilor Bucegi, unde guvernarea PSD intentiona sa construiasca o statiune turistica ce se intindea pe trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov.
Dumitru a "tranchilizat" cinci directii silvice
Totodata, DNA l-a trimis in judecata pe Ion Dumitru pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata intr-o alta afacere privind achizitionarea de arme tranchilizante si accesorii. "In cursul lunii octombrie 2004, inculpatii Ion Dumitru si Bunea Dumitru au impus unui numar de cinci directii silvice achizitionarea de arme tranchilizante si accesorii. Directorilor celor cinci directii silvice li s-a inmanat o mapa cuprinzand documente gata intocmite, precum si contractele ce trebuiau sa fie semnate cu firma "Hunter VIP Exim" SRL Bucuresti, societate administrata de invinuitul Alfred Florea. Nu au existat nici o hotarare a CA Romsilva, referate sau note de fundamentare si nici studii de specializare care sa stabileasca necesitatea achizitionarii si repartizarii in teritoriu a armamentului pe zone geografice si in functie de activitatile specifice", se spune in dosarul penal. Astfel, directiile silvice au fost obligate de Ion Dumitru sa cumpere de la "Hunter Exim" arme tranchilizante din import in valoare de 16,737 miliarde lei vechi. Adaosurile comerciale la aceste produse au fost intre 71 si 480%, ajungandu-se la un prejudiciu de 10 miliarde lei. "Inculpatii au impus achizitionarea de la firma Hunter  a acestor produse, desi existau in Romania la acea data 152 de societati, cluburi si asociatii autorizate sa importe si sa comercializeze arme, din care 27 numai in Bucuresti", se mai precizeaza in dosarul de trimitere in judecata. Procurorii anticoruptie sustin ca "lipsa totala de fundamentare a achizitiei a avut efecte, in sensul ca din cele 20 de arme cumparate, 16 nu au fost utilizate niciodata pana in prezent, intrucat nu erau necesare".

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă