0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialDeputatii dau verde la vanatoare in Delta Dunarii

Deputatii dau verde la vanatoare in Delta Dunarii

Proiectul de modificare a legii vanatorii, respins mai demult de presedintele Traian Basescu, a fost indreptat de deputati si votat in unanimitate. Organizatiile de mediu au observat insa ca alesii au jucat dublu: cu o mana au protejat parcurile nationale de vanatori, cu cealalta le-au deschis poarta catre Delta Dunarii.

Deputatii au modificat proiectul care urmeaza sa schimbe actuala lege a vanatorii, astfel incat au impacat in aparenta pe toti contestatarii: si pe presedintele Traian Basescu, cel care nu a promulgat proiectul initial pentru ca incalca normele europene ale vanatorii, si pe reprezentantii organizatiilor de mediu, care au protestat vehement. Ei au restrictionat vanatoarea in parcurile si rezervatiile nationale, in schimb au deschis poarta pentru amatorii de specii protejate din Delta Dunarii. Acest lucru era de asteptat pentru organizatiile de mediu. Rezultatele partiale ale unui studiu al asociatiei Kogayon au aratat ca 105 deputati si 34 de senatori din Parlamentul Romaniei sunt inscrisi oficial in asociatii de vanatori.

"Vanatorii si-au atins scopul! Bataia pestelui in aceasta lege era Delta Dunarii, nu parcurile nationale", ne-a declarat Mihai Proca, coordonator de proiecte de mediu la asociatia "Salvati Delta". In vechea lege este interzisa vanatoarea in zonele de "patrimoniu natural universal", deci implicit in Delta Dunarii. In proiectul de lege votat ieri de deputati este interzisa vanatoarea doar in "zona strict protejata si zona-tampon din cuprinsul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii". Mihai Proca sustine ca deputatii "au invartit-o cum au vrut ei. stiti cat reprezinta aceste zone din totalul Rezervatiei? Foarte putin".

In proiectul initial, adoptat de Parlament si respins de Basescu, vanatorii primeau unda verde sa dea iama in animalele din parcurile nationale si rezervatiile naturale. Acum, aceasta problema a fost rezolvata, iar vanatoarea nu mai este la liber. "In aceste parcuri nationale, vanatoarea este permisa numai cu scop de necesitate, daca o specie se inmulteste si dauneaza altei specii.

Autorizatia o va da un consiliu stiintific, care va stabili daca este necesar ca o specie sa fie rarita", ne-a explicat deputatul UDMR Kelemen Attila, presedintele Comisiei de Agricultura si Silvicultura, care a lucrat la amendamentele de modificare a proiectului de lege. Kelemen ne-a explicat ca aceasta interventie in fauna parcurilor si rezervatiilor este necesara pentru ca, daca interzici complet vanatoarea, se poate distruge echilibrul speciilor de animale.

Directorul executiv al asociatiei de protectie a mediului "Kogayon", Raluca Voinea, este multumita ca negocierile cu autoritatile au dat rezultate, iar noua forma a legii scoate vanatoarea din zonele protejate. "In principiu, noua lege este ok. Orice parc national are un consiliu stiintific si unul consultativ, format din vreo 20 de oameni de stiinta, reprezentanti ai obstii si ai autoritatilor locale. Cred ca va fi greu sa se elibereze autorizatii de vanatoare pentru diverse interese."

Nu la fel de multumiti de prevederile legii sunt insa reprezentantii asociatiei "Salvati Delta", care au observat ca deputatii, celebri pentru apetitul lor vanatoresc, au aplicat o tactica de distragere a atentiei: au dat ceva, ca sa ia pe ascuns altceva. "Modificarile privind parcurile nationale au fost acceptate, pentru ca oricum ei pot vana speciile de acolo. Vanatul nu sta numai in aria parcului, el umbla. Dar in Delta Dunarii nu aveau voie deloc pana acum si nu aveau unde sa vaneze speciile rare de pasari de acolo", spune Mihai Proca.

Cele mai citite

Scandal în Polonia! Fotbaliști criticați pentru o fotografie cu Cristiano Ronaldo după înfrângerea cu Portugalia

Internaționalii polonezi Piotr Zielinski și Nicola Zalewski au fost aspru criticați în Polonia după ce s-au fotografiat cu Cristiano Ronaldo, imediat după ce naționala...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Suedia trimite broșuri locuitorilor și îi îndeamnă se pregătească pentru eventualitatea unui război cu Rusia

În contextul intensificării tensiunilor globale și al invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia ia măsuri importante pentru pregătirea populației sale în cazul unui război. Suedia...
Ultima oră
Pe aceeași temă