19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialDeputat USR: Continuă lupta pentru „căpușarea” companiilor de stat

Deputat USR: Continuă lupta pentru „căpușarea” companiilor de stat

Majoritatea PSD-ALDE se luptă să continue căpușarea companiilor de stat. De data aceasta e vorba despre CEC și Eximbank care au fost exceptate de la OUG 109/2011, care asigură buna guvernanță corporativă a companiilor de stat, adică le depolitizează și le profesionalizează.

„Deși UE și FMI ne-au indicat expres că trebuie să lucrăm la construirea guvernanței corporative (…), în fiecare săptămână PSD adaugă noi excepții”, a scris ieri, pe o rețea de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui, de profesie economist. El a mai spus că „o mare sursă de jaf din banul public se desfășoară prin companiile de stat”.

Afirmațiile sale au fost făcute după ce, luni seară, a participat la dezbaterile din Comisia pentru buget a Camerei Deputaților pe marginea OUG 109. Actul normativ, modificat în Senat, a ajuns în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților, for decizional. Pe 6 iunie, Senatul a votat ca o serie de companii românești deținute de stat, inclusiv Complexul Energetic Oltenia, să fie exceptate de la legea privind guvernanța corporativă. „Ca de obicei, după o dezbatere evident pierdută la nivel de argumente și bun-simt, PSD-ul a trecut cu tancul oricum o nouă exceptare de la guvernanța corporativă”, a mai notat Claudiu Năsui.

În cadrul dezbaterilor, deputatul a pledat pentru menținerea celor două instituții de creditare sub reglementările OUG 109, motivând că „exceptarea acestor companii de la OUG 109 garantează numai căpușarea acestor companii în continuare”. El a argumentat că actul normativ stabilește și limite pentru remunerațiile oamenilor din Consiliile de Administrație, „care știți foarte bine că sunt una din căile de căpușare a companiilor de stat”. Exceptarea Eximbank și CEC a obținut însă votul majoritar. 

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă