In perioada aprilie-octombrie 2006, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania a primit aproximativ 200 de sesizari din localitatile Bucuresti, Bacau, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Avrig, Arad, Sibiu, Craiova, Iasi, Timisoara, Onesti, Ploiesti, Buftea si Livada Mica Ð judetul Buzau. Consumatorii care locuiesc langa antenele GSM reclama afectiuni cardiovasculare, dureri lombare, dureri de cap cronice, depresii, pierderi temporare de memorie, caderea parului, disfunctii endocrine, afectiuni cardiovasculare, afectiuni preneoplazice, afectiuni neoplazice, tulburari de somn, somnolenta, tulburari vizuale, nervozitate, afectiuni gastrointestinale si hepatice, afectiuni dermatologice, tumora la colon.
Inclusiv reprezentantii Guvernului si ai Parlamentului au recunoscut nocivitatea radiatiilor produse de aceste antene si, in lipsa de o alta masura, au solicitat un spor „de antena” de 10% in plus la salariu. Ba chiar s-au dat doua ordonante in acest sens, care sa-i protejeze pe „reprezentantii” poporului. Dar la oamenii care sunt obligati sa locuiasca sub aceste antene nu s-au gandit. In ciuda demersurilor initiate de aproape jumatate de an de APC pentru ca montarea antenelor de telefonie mobila pe blocuri sa nu mai fie permisa, nimeni nu pare sa reactioneze in vreun fel.
Uite studiul, nu e studiul
La ultima intalnire dintre reprezentantii catorva dintre institutiile implicate in emiterea autorizatiilor de constructie s-a promis efectuarea unui studiu amanuntit de catre Institutul de Sanatate Publica, care sa stabileasca odata pentru totdeauna pericolul sau, dimpotriva, lipsa acestuia. De asemenea, Ministerul Comunicatiilor a promis ca o sa distribuie brosuri prin care oamenii sa fie corect informati in aceasta privinta.
Dna Irma Eva Csiki, secretar stiintific la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, a precizat ca institutul la care lucreaza nu efectueaza masuratori de campuri electromagnetice, deoarece nu exista un laborator dotat cu aparatura specifica. Totusi, acum cateva zile Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a emis revista „Sanatate si Preventie” care, culmea, prezinta si masuratorile de expunere precum campurile electromagnetice de radiofrecventa, efectuate in vecinatatea statiilor de baza. Deloc surprinzator, rezultatele arata ca nici cele mai mari valori depistate nu se apropie nici de departe de limita admisa a nivelului radiatiilor! Ne intrebam cum ramane cu lipsa laboratorului? Doamna Csiki a recunoscut faptul ca oamenii sunt indreptatiti sa ceara masuratori de densitate si de putere de camp electromagnetic. Dansa spune ca Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei are competenta sa faca aceste masuratori, iar Institutul de Sanatate Publica sa le interpreteze. Totusi, in revista ISPMB nu apare nicio alta institutie coautor al masuratorilor.
Totodata, dna Csiki a spus ca nu exista fonduri pentru masuratori, deci cetatenii interesati vor fi nevoiti sa le plateasca. Oare atunci cand reprezentantii Parlamentului au tipat ca sunt iradiati si au cerut sa se masoare nivelul radiatiilor s-au grabit la fel de tare sa plateasca din buzunarul lor masuratorile pentru ditamai cladirea? Sau poate au mai "umblat” prin diverse bugete ca sa nu le fie afectate fondurile pentru maririle de salariu de 10% spor de "conditii vatamatoare”?
Cum este afectat organismul
„Antenele GSM produc radiatii electromagnetice, neionizante. Acestea transporta energie, care penetreaza tesutul uman la diferite adancimi. Energia pe care o cedeaza este sub forma de caldura. Organismul are mecanismele prin care isi reface echilibrul termic, insa nu stie sa lupte cu temperaturile locale.
Experimentele pe animale au aratat ca incalzirea locala este de cam un grad Celsius”, a explicat Irma Csiki. „Aceasta incalzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN si deci respectiva proteina previne cancerul. Insa e bine sa se evite atat mobilele, cat si antenele din preajma copiilor, a femeilor insarcinate si chiar a batranilor, deoarece pot afecta celule in crestere, iar celula care inhiba nu-si mai realizeaza efectul pozitiv. Adica nu mai poate repara ADN-ul si exista posibilitatea producerii celulelor malformate, care in timp duc la cancer”, a mai adaugat cercetatorul stiintific. Ce este mai grav e faptul ca pentru astfel de radiatii nu avem simturi, nu le simtim. Iar efectul il vezi peste ani, 10-15. Te trezesti ca ai cancer fara sa stii de ce. Sigur, pe de alta parte, utilizarea telefonului mobil poate avea efecte daunatoare. Jumatate din energie se distribuie in partea urechii. De aceea, daca vorbim mult, simtim caldura si o senzatie de disconfort, ameteala”, a conchis Irma Csiki.
Atunci ne intrebam cum ramane cu antenele montate pe blocurile de locuinte sau, si mai rau, pe scoli si chiar spitale?