5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDemolări contestate pe strada Buzeşti

Demolări contestate pe strada Buzeşti

Aproape 90 de case de pe Strada Buzeşti din Capitală, unele construite la începutul anilor 1900, vor fi demolate într-un interval de două-trei luni, permiţând astfel lăţirea străzii şi transformarea ei în bulevard. În următoarele şapte zile, aproape 19 imobile vor ajunge moloz. Lucrările, contestate intens de proprietari, au început joi noapte.

Strada Buzeşti urmează să fie supralărgită la patru benzi de circulaţie. Liniile de tramvai vor fi, de asemenea, mutate.

„Între Occidentului şi Calea Griviţei au fost desfinţate şapte imobile şi mai aveam 12. De la clădirea Generali Asigurări până în fostul cinematograf Feroviari va fi demolat tot, Propietarii construcţiilor au fost despăgubiţi conform legii, iar chiriaşii au primit apartamente” a declarat, pentru România liberă online, Mihai Stanislav, de la Serviciul Desfiinţări Construcţii Ilegale, din Direcţia Inspecţie şi Control General a Primăriei Capitalei.

„Să ne dea alte case!”

Neimpresionaţi de planurile Primăriei Capitalei de a construi „un nou Magheru“, oamenii din zonă se plâng că nu au fost anunţaţi din timp şi de faptul că – în unele cazuri – banii plătiţi de municipalitate ca despăgubire sunt insuficienţi pentru cumpărarea unei noi locuinţe. Mai mult, atâtea câte sunt, fondurile respective ajung în conturile proprietarilor târziu.

La numărul 15 locuieşte Ion Covrig, proprietar al locuinţei în care stă de 20 de ani. Stă cu mâinile în sân în pragul casei şi arată foarte supărat.

„Prima dată au venit să ne despăgubească cu cincizeci de mi de euro, apoi, dupa un an, au venit cu douazeci de mii de euro”, spune acesta, atrăgând atenţia că nu a primit deocamdată niciun ban, dintr-o pretinsă lipsă de fonduri a Primăriei.

L-am întrebat pe proprietar unde va dormi în această noapte.

„O să stăm pe stradă, precum boschetarii. De ce nu ne dă case, cum a fi normal? Văd că i-au asigurat pe chiriaşi mai mult decât pe propietari”, se plânge omul.

Aurel Rada Vică a stat trei ani cu chirie pe strada Buzeşti la nr. 27- 29, lângă maidanul plin de gunoi. Acum două luni s-a mutat pe strada Veronica Micle, la numărul cinci, unde plăteşte 300 de lei pe lună.

„N-am apucat să iau nimic, decât butelia. Am ţipat la ei şi de pomană. Ne-au anunţat dimineaţă şi seara era deja buldozerul aici”, spune Aurel.

Totuşi, planul autorităţilor este susţinut de o parte din arhitecţii bucureşteni.

„Buzeştiul este o zonă arhaică şi urâtă”

Arhitectul veteran Camil Roguski, ajuns la 87 de ani, spune că lărgirea Buzeştiului trebuia făcută dinainte de ’89. Acesta nu pare prea impresionat de faptul că pe lista clădirilor demolabile se află şi Hotelul Marna, o clădire veche, ridicată pe locul casei în care au locuit, în primăvara anului 1882, Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

Alături de Cinematograful Feroviar, Hotelul Marna a fost în prealabil declasat de pe lista monumentelor istorice.

„Este o zonă arhaică şi urâtă. Nu se poate vorbi că sunt clădiri vechi sau monumente arhitectonice în zonă pentru că toate monumentele din Bucureşti nu fac cât o stradă de la Roma. Trebuie făcută o sistematizare a arterelor din Capitală”, precizează arhitectul care s-a ocupat de proiectarea reşedinţelor din ţară ale cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Mai puţin tranşant, arhitectul Cristian Gavrilescu are însă aceeaşi părere: „Este un lucru bun că se demolează clădirile de pe Buzeşti. E o arteră moartă şi cu clădiri periculoase pentru pietoni. Decât să protejezi un balcon care poate să-ţi cadă în cap în orice moment mai bine dărâmi. Eu sunt pentru fluidizarea traficului şi siguranţa cetăţenilor”.

Sorin Oprescu: „Capitala se va parcurge de la nord la sud în 20 de minute”

Primarul general Sorin Oprescu numeşte lucrările de pe axa Buzeşti – Berzei – Uranus „cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani”.

„Diametrala nord-sud se va putea parcurge în maxim 20 de minute, se va putea trece pe sub dealul Parlamentului şi se va ieşi la Piaţa Coşbuc”, a spus Oprescu, care a precizat că lucrările de amenajare ale Bulevardului Tudor Vladimirescu vor fi finalizate până la sfârşitul anului.

Primarul Capitalei a arătat că diametrala nord-sud a Capitalei va fi realizată în două etape, prima constând în amenajarea unei porţiuni din strada Berzei de la Piaţa Victoriei până la strada Occidentului, apoi a celuilalt segment din strada Berzei între Calea Griviţei şi Mircea Vulcănescu. În zona intersecţiei cu strada Berzei se va crea o nouă stradă – strada Gării de Nord – care va ieşi în faţa Ministerului Transporturilor.

Cea de-a doua etapă va avea în vedere lucrări la Bulevardul Vasile Pârvan până la zona Podului Haşdeu care va fi supralărgită şi construcţia unui tunel de aproximativ 37 de metri de la Podul Haşdeu pe sub dealul Parlamentului până în apropierea Pieţei Coşbuc, pe bulevardul Uranus.

Întreaga lucrare ar urma să fie finalizată în 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă