In „batalia” pentru Senatul american, cursele electorale stranse din Virginia si Montana au fost transate in favoarea democratilor, care au preluat astfel controlul asupra ambelor camere ale Congresului, pentru prima oara dupa 12 ani.
Cu sprijin din partea a doi senatori independenti, Joe Lieberman din Connecticut si Bernie Sanders din Vermont, democratii vor controla 52 din cele 100 de locuri ale Senatului. Ei l-au si nominalizat pentru functia de presedinte al camerei superioare a Congresului pe senatorul Harry Reid din Nevada, care are experienta de lider minoritar al acestui for.
Fiu al unui miner intr-o mina de aur, Harry Reid (66 de ani) a studiat dreptul la Washington, muncind ca politist la Capitoliu pentru a-si plati studiile. Ca presedinte al Comisiei pentru Jocurile de Noroc din Nevada (stat in care se afla Las Vegas) in anii '70, el a reusit sa impuna legea intr-un domeniu controlat pana atunci de mafii.
Presedintele George W. Bush a declarat ca, „in calitate de conducator al Partidului Republican”, ii revine „o mare parte din responsabilitate” pentru rezultatul slab obtinut de republicani.
In cea mai stransa cursa electorala pentru un loc in Senat, cea din Virginia, democratul Jim Webb (fost republican si membru al administratiei Reagan) l-a invins pe republicanul George Allen, cu o diferenta de doar 7.236 de voturi din cele 2,3 milioane exprimate. Desi, initial, George Allen (care a reprezentat pana acum statul Virginia in Senat) intentionase sa ceara renumararea voturilor (ceea ce ar fi putut amana anuntarea oficiala a rezultatelor pana pe 27 noiembrie), ieri, la inchiderea editiei, surse apropiate republicanului au declarat ca acesta s-a razgandit, nedorind sa „traga de timp”.
Alegerile au dus si la o crestere a numarului femeilor in cele doua camere ale Congresului. 16 senatori vor fi femei, record pana acum, iar in Camera Reprezentantilor numarul femeilor va trece de 70. Prin alegerea lui Sarah Palin in functia de guvernator al statului Alaska, numarul femeilor-guvernator a ajuns la noua.
Desi amplu comentata in mediile politice si in presa internationala, victoria democratilor in alegerile parlamentare americane nu a influentat pietele financiare din SUA, bursa urmand, in continuare, trendul crescator din ultimul timp.