3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialDemocratia din Romania, pe ultimul loc intre statele estice membre UE

Democratia din Romania, pe ultimul loc intre statele estice membre UE

Romania se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor foste comuniste care au aderat la UE, mentinandu-se in categoria democratiilor semiconsolidate, alaturi de Bulgaria, arata raportul Freedom House intitulat "Natiuni in tranzitie".

Romania nu a mai inregistrat in 2008 nici un progres in ceea ce priveste consolidarea democratiei, plasandu-se, in urma Bulgariei, in randul statelor semidemocratizate, arata raportul pe anul trecut al Freedom House, lansat la Praga si intitulat "Natiuni in tranzitie". Potrivit raportului, sapte dintre cele zece state membre nou-intrate in UE (in 2004 si in 2007) inregistreaza un declin semnificativ al democratiei, in principal din cauza practicilor de guvernare indoielnice. Exceptie fac numai Romania si Estonia, al caror scor s-a mentinut la nivelul celui de anul trecut, si Polonia, singura tara care si-a consolidat democratia.

Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania si autoarea monitorizarii pentru Romania, argumenteaza ca "e limpede ca e stagnare, si va fi atat timp cat dosarele DNA nu ajung in instante, ci sunt blocate de politicieni interesati sau de judecatori slabi". Pe de alta parte, intr-un raport al Bancii Mondiale referitor la controlul coruptiei, Romania se afla in zona de mijloc a unui grup de peste 200 de state, fiind la acelasi nivel cu Ghana si Cuba. Cu toate acestea, raportul Bancii Mondiale arata o imbunatatire a controlului coruptiei in Romania in 2008, fata de 2007.

Raportul arata ca Romania are in total o medie a democratiei de 3,36, la fel ca anul trecut, insa mai putin buna decat in 2007 si insuficienta pentru a depasi Bulgaria sau pentru a acceda in randul statelor pe deplin democratice. Singurul capitol unde Romania a primit un scor mai mare decat la raportul precedent este procesul electoral. Alina Mungiu-Pippidi ne-a explicat ca "scorul de proces electoral al Romaniei era mult sub Bulgaria si sub cel al fostei Uniuni Sovietice. El a fost crescut cu cea mai mica unitate de progres pentru a recompensa faptul ca la scoruri electorale foarte apropiate, cum au fost in noiembrie, nu au existat fraude". Pe de alta parte, Cristina Guseth, directoarea Freedom House Romania, ne-a spus ca, in ciuda criticilor aduse sistemului de vot uninominal, "cel mai probabil atunci cand s-a calculat acest scor, s-a considerat ca schimbarea este o incercare de imbunatatire si de consolidare a democratiei".

Societatea civila este capitolul la care Romania inregistreaza un declin. Documentul Freedom House arata ca trendul negativ in ceea ce priveste societatea civila se mentine, mai ales, din cauza legii care interzicea ONG-urilor sa poarte nume similare cu cele ale institutiilor de stat. Cristina Guseth considera ca la acest capitol scorul este inrautatit si pentru ca "ONG-urile sunt percepute ca fiind caini de paza ai societatii, iar in Romania abia a inceput acest exercitiu".

Cel mai mare regres l-a cunoscut Bulgaria, care a retrogradat din categoria statelor cu o democratie consolidata in cea a democratiilor semiconsolidate. Cristina Guseth argumenteaza ca declinul democratiei in cele zece state nou-intrate poate fi explicat prin faptul ca, "in general, dupa aderare s-a inregistrat o incetinire a procesului de reforma, pentru ca presiunea asupra tarilor a scazut, iar parghiile de constrangere s-au diminuat".

Raportul Freedom House mai inregistreaza o premiera, Rusia reusind, pentru prima data, sa isi consolideze regimul autoritar, mai ales din cauza alegerilor prezidentiale necompetitive, a incapacitatii de a combate coruptia sau de a avea o presa si o societate civila libere. In raportul "Natiuni in tranzitie", Freedom House analizeaza anual stadiul dezvoltarii democratice in 29 de tari din Europa Centrala si de Est, Balcani si Asia Centrala.

» Retrogradare
Republica Moldova inregistreaza, in raportul Freedom House, cel mai prost scor din ultimii zece ani, statul de peste Prut fiind incadrat, alaturi de Kosovo si Armenia, in categoria tarilor cu regimuri autoritare semiconsolidate, adica cele care nu respecta decat un minimum de standarde democratice. Liliana Vitu, expert de tara la Freedom House Europe, a explicat, pentru postul de radio Europa Libera din R. Moldova, de ce a scazut nivelul democratiei la Chisinau: "In principal, din cauza climatului preelectoral dominat de hartuirea opozitiei, dar, cel mai important, de modificarea legislatiei electorale – modificare criticata de Comisia de la Venetia".

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...
Ultima oră
Pe aceeași temă