Zilele acestea, demisiile se tin lant in cadrul executivului de la Varsovia, premierul Jaroslaw Kaczynski pregatindu-se de o remaniere guvernamentala.
Dupa ce ministrul Apararii, Radoslaw Sikorski, si-a depus, luni, mandatul, exemplul acestuia a fost urmat, ieri, de ministrul de Interne, Ludwik Dorn, considerat pana acum unul dintre aliatii cei mai fideli ai fratilor Kaczynski, aflati in fruntea statului (Lech), respectiv a guvernului (Jaroslaw).
Motivele demisiei lui Dorn constituiau, ieri, principalul subiect de speculatie al mass-media poloneze. Potrivit analistilor, plecarea ministrului de Interne ar fi survenit din considerente relativ similare celor ale colegului demisionar de la Aparare, care isi parasise postul din cauza dezacordurilor cu gemenii aflati la conducerea tarii, acuzati din ce in ce mai des de tendinte autoritare. “Newsweek Polska” a relatat ca plecarea lui Sikorski, poate unicul membru al guvernului cunoscut in plan international, s-a datorat, pe de o parte, unor critici aduse de acesta fratilor Kaczynski cu ocazia unei intrevederi “intre sase ochi” – aspect care l-ar fi suparat in special pe presedintele tarii -, iar pe de alta tensiunilor existente intre fostul sef al Apararii si cel al serviciilor secrete militare, Antoni Macierewicz, un apropiat al celor doi Kaczynski. Potrivit “Newsweek Polska”, Macierewicz ar fi cerut capul ministrului Apararii in repetate randuri si chiar ar fi ordonat investigarea perioadei de exil petrecute de Sikorski in Marea Britanie, dupa ce Londra ii acordase criticului regimului comunist azil politic, in anii ‘80.
Cum-necum, guvernul polonez a ramas fara unul dintre principalii sai negociatori in cadrul discutiilor purtate cu SUA pe tema instalarii scutului antiracheta american. Prin plecarile lui Dorn si Sikorski, coalitia a pierdut doi “grei” ai cabinetului Jaroslaw Kaczynski, a afirmat presa centrala, aparent neconsolata de numirea lui Aleksander Szczyglo, pana acum sef de cabinet al presedintelui Lech Kaczynski, in fruntea Ministerului Apararii.
De la victoria in alegerile legislative si prezidentiale din toamna anului 2005, fratii Kaczynski, care conduc Partidul conservator Lege si Justitie, au eliminat, treptat, personalitatile cele mai independente dintr-o serie de posturi de responsabilitate, functiile fiind redistribuite preponderent pe principiul fidelitatii, si nu al competentiei, sustin ziaristii polonezi – astfel ca un cabinet remaniat nu va fi neaparat unul lipsit de succes, dar se va dovedi cu mare probabilitate unul absolut mediocru.