5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDemisia unui apropiat al preşedintelui Iranului, ar putea anunţa o lovitură de...

Demisia unui apropiat al preşedintelui Iranului, ar putea anunţa o lovitură de stat împotriva lui Ahmadinejad

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad riscă sӑ işi piardӑ funcţia în urmӑtoarele sӑptӑmâni ca urmare a crizei politice ce îl afecteazӑ pe el şi pe apropiaţii săi de la guvernare, relatează The Independent.

Influenţa prietenului şi confidentului Esfandiar Rahim-Mashaee, care este în acelaşi timp şi şeful  personalului preşedintelui, ar putea duce la demisia lui Ahmadinejad, într-una din cele mai spectaculoase lovituri de stat din istoria republicii islamice a Iranului. Esfandiar Rahim-Mashaee este acuzat de concedierea a doi miniştri ai informaţiei şi de intrarea în polemică cu Liderul Suprem, Ayatollahul Sayed Ali Khamenei.

Politicienii iranieni speculeazӑ deja cine îl va înlocui pe preşedinte. Ministrul de externe, Ali Akbar Salehi, este favorit pentru acest post. Ceilalţi posibili candidaţi, trei dintre ei aliaţi ai lui Rahim-Mashaee, au fost arestaţi de agenţii de securitate. Mohamed Sharif Malekzadeh, care a fost ministru de externe pentru o perioadӑ scurtӑ de timp, Ali Asghar Parhizkar şi Ali-Reza Moqimi, şefii zonei de liber schimb Arvand din sud, respectiv nord, au fost toţi acuzaţi de corupţie.

Unii comparӑ situaţia dificilӑ în care se aflӑ Ahmadinejad cu cea a Ayatollahului Sayed Hussein Ali Montazeri, cel pe care îl alesese Khomeini pentru a fi urmӑtorul Lider Suprem. Când ginerele lui Montazeri a început sӑ aibӑ prea multӑ influenţӑ asupra acestuia, Montazeri a fost demis. În situaţia lui Ahmadinejad, pericolul este Rahim-Mashaee, care este însurat cu fiica preşedintelui. La un moment dat, Ahmadinejad a vrut sӑ îi ofere poziţia de vicepreşedinte, dar a fost împiedicat de adversarii sӑi.

Potrivit celor care au urmӑrit drumul lui Ahmadinejad de la prima sa învestire în funcţie din 2005, el a câştigat doar în al doilea tur si nimeni nu se aştepta sӑ preia funcţia. Conservatorii şi revoluţionarii erau de părere cӑ acesta nu era potrivit pentru rolul de conducӑtor politic al Iranului.

Dar noul preşedinte a obţinut susţinerea poporului vizitând sute de sate şi oraşe de la Isfahan pânӑ la Mashad şi Tabriz. Acesta şi-a creat o imagine de „reprezentant al poporului” mai degraba decât o figură distantӑ. Când Mir Hossein Moussavi a candidat împotriva sa în 2009, acesta a pierdut deoarece Ahmadinejad era preferat de popor. Un susţinӑtor mӑrturiseşte : „Am votat pentru Ahmadinejad pentru cӑ el susţine proletariatul, spre deosebire de camardului lui Moussavi, Mohamed Khatemi, care pare sӑ bea mereu ceai englezesc cu Jack Straw.”

Dupӑ realegerea lui Ahmadinejad, Rahim-Mashaee a fost ales şeful organizaţiei patrimoniului şi a început sӑ devinӑ apropiatul preşedintelui. Rahim-Mashaee a fӑcut parte din Gӑrzile Revoluţionarilor în timpul războiului dintre 1980-88 cu Irak şi apoi a devenit managerul radioului de stat al Iranului. Există zvonuri cӑ acesta ar fi lucrat şi la Ministerul Informaţiei.

„Spunea lucruri care nu le conveneau conservatorilor. Ţinea discursuri la fel de lungi ca Fidel Castro. Am participat la ele. Nu era atent la bani şi a fost acuzat de gestionare financiarӑ incorectӑ. Nu ţinea registre corecte,” declarӑ unul din opozanţii lui Ahmadinejad, citează The Independent.

Când Ahmadinejad a câştigat în 2009, Liderul Suprem, Ayatollahul Khamenei a spus cӑ alegerile au fost corecte, dar când preşedintele Iranului a vrut sӑ îi ofere lui Rahim-Mashaee poziţia de vicepreşedinte, a fost convins sӑ renunţe la idee.

Atunci când miniştrii de externe, Akbar Ajaii şi Heydar Moslehi, l-au criticat pe Rahim-Mashaee, aceştia au fost demişi. „Orice persoanӑ îl critica era demisӑ. Oamenii au început sӑ cearӑ demisia sa,” declarӑ un alt oponent. Însuşi Liderul Suprem i-a trimis o scrisoare preşedintelui prin care îi critica alegerea de a-l demite din funcţie pe Heydar Moslehi.

Timp de o saptӑmânӑ, Ahmadinejad a refuzat sӑ îşi îndeplineascӑ îndatoririle. Apoi, brusc, s-a întors promiţând sӑ respecte toate deciziile Liderului Suprem. Nu au mai existat discuţii despre Rahim-Mashaee şi aliaţii sӑi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă