15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDemisia lui John Dalli: Antreprenorul maltez a cerut 60 de milioane de...

Demisia lui John Dalli: Antreprenorul maltez a cerut 60 de milioane de euro

Omul de afaceri maltez aflat la originea investigaţiei OLAF care a dus la demisia comisarului european pentru sănătate John Dalli a cerut 60 de milioane de euro de la producătorul suedez de tutun Swedish Match pentru a se folosi de contactele sale cu comisarul şi a influenţa o posibilă viitoare propunere legislativă privind produsele din tutun, a anunţat vineri compania, citată de Reuters şi AFP.

John Dalli, şi el maltez, şi-a anunţat marţi demisia, cu efect imediat, din cadrul executivului comunitar. Acesta l-a informat pe preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, că a luat decizia de a demisiona după ce a fost informat că executivul UE a primit raportul final în urma unei investigaţii a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) asupra unei plângeri depuse în mai 2012 de producătorul de tutun Swedish Match.

Compania sugera că un antreprenor maltez s-a folosit de contactele sale cu John Dalli pentru a obţine avantaje financiare din partea sa, în schimbul încercării de a influenţa o posibilă viitoare propunere legislativă privind produsele din tutun, în principal asupra interdicţiei UE pentru exportul de snus, o formă de tutun pudră, folosit pe scară largă în Suedia. Imediat ce CE a primit plângerea, aceasta a sesizat OLAF pentru a declanşa o investigaţie.

Conform cotidianului suedez Aftonbladet, antreprenorul maltez, Silvio Zammit, a cerut de la Swedish Match 10 milioane de euro ca avans, urmând ca alte 50 de milioane să-i fie livrate după schimbarea legislaţiei.

‘Acestea sunt sumele despre care vorbim, şi ţin să subliniez de asemenea că pentru noi suma nu are importanţă’, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei suedeze, Patrik Hildingsson. 

Potrivit acestuia, un angajat al companiei s-a întâlnit în Malta cu Zammit, care a susţinut că vorbeşte din partea lui Dalli şi a cărui atitudine i-a îndemnat la precauţie pe reprezentanţii Swedish Match. Aceasta a refuzat oferta şi a informat Comisia, a adăugat Hildingsson.Comisia Europeană a precizat la rândul său nu a fost încheiat niciun acord şi nu s-a făcut niciun transfer de bani, iar OLAF nu a găsit nicio dovadă că John Dalli ar fi luat mită.

 

Cele mai citite

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă