4.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialDelta Dunării, din nou sub ameninţarea gripei aviare

Delta Dunării, din nou sub ameninţarea gripei aviare

Confirmarea unui nou focar de gripă aviară în Delta Dunării a creat îngrijorare în zonă şi multe suspiciuni, din partea patronilor din domeniul turismului. Comunicatul difuzat de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi de Siguranţă Alimentară (ANSVSA) privind prezenţa virusului aviar H5N3 la 20 de gâşte în zona Cot Candura din Deltă a pus în stare de alertă autorităţile din judeţul Tulcea. Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, a declarat că „specialişii ne-au asigurat că este un virus slab patogen, dar suntem pregătiţi să acţionăm dacă vor apărea şi alte forme mai agresive ale respectivului virus pentru a limita răspândirea bolii.”

Şi guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu, spune că agenţii ecologişti din Deltă vor intensifica acţiunile de monitorizare a păsărilor sălbatice pentru a observa existenţa unor mortalităţi. „Vom amplifica, de asemenea, acţiunile de control pentru a determina localnicii să nu lase păsările domestice în afara curţilor pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea acestora de la cele sălbatice cu virusul gripei aviare”, a declarat acesta.

Patroni suspicioşi

Operatorii de turism din Deltă privesc cu suspiciune informaţiile privind noul focar de gripă aviară. Omul de afaceri Mihai Puflene spune că „mediatizarea acestui subiect creează neîncredere în rândul turiştilor şi ne afectează afacerile. Chiar dacă nu sunt păsări moarte de gripă aviară, se face mult caz de existenţa acestui virus despre care ştiu doar veterinarii.” Marinela Tertiş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Tulcea, spune că „virusul a fost descoperit la 20 de gâşte domestice pe care le-am amplasat noi în respectiva zonă izolată în cadrul programului de supraveghere şi monitorizare a gripei aviare la păsările sălbatice din Deltă. Probele prelevate de la păsările sălbatice din această zonă şi din alte zone din Deltă nu confirmă existenţa gripei aviare la fauna sălbatică, dar a apărut la păsările domestice santinelă, ceea ce arată că virusul există şi la alte păsări din zonă pe care noi nu le-am depistat încă”.

Suspiciunile privind confirmarea gripei aviare au apărut  pentru că boala a fost diagnosticată de veterinari doar la gâştele-santinelă, nu şi la zecile de păsări sălbatice despre care veterinarii susţin că le-ar fi investigat în mai multe zone din Deltă. Deşi nu există o confirmare la păsările sălbatice, veterinarii suspectează că ar fi adus, şi de această dată, boala în Deltă. Izolarea gâştelor-santinelă la Cot Candura, cum se precizează în comunicatul ANSVSA, este doar pe hârtie. Rwespectivul punct din Deltă se află în vecinătatea zonei strict protejate Nebunu, unde există o mare concentrare de păsări sălbatice despre care ornitologii spun că, în mod inevitabil, intră în contact cu „gâştele-santinele” plasate în zonă de veterinari. De asemenea, la Cot Candura există un cătun de pescari care au şi ei păsări domestice în gospodăriile improvizate aici în ultimii ani. Pescari din acest cătun fac naveta, săptămânal, la Mila 23 sau la Tulcea, unde au rude şi  locuinţe şi pot transfera virusul de la „santinele” în respectivele localităţi. Ornitologii susţin că Cot Candura, ca şi alte cătune de pescari neautorizate din Deltă, ar fi baze strategice ale braconierilor în care se organizează vânători ilegale de păsări, acţiuni care pot răspândi rapid virusul aviar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă