2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialDelicii arhitecturale şi culinare: Palatul Ghika

Delicii arhitecturale şi culinare: Palatul Ghika

Aflasem încă de anul 
trecut că Palatul Ghika 
s-a redeschis. Curiozitatea, dar şi semnale discrete de foame ne-au împins să vedem cum s-a reuşit împletirea tradiţiei cu modernitatea.

 

Încă de la intrare, curtea palatului oferă o privelişte foarte frumoasă asupra întregului ansamblu. Clădirea, în stil ne­ocla­sic italian, dar şi cu elemente din Re­naşterea fran­ceză, a fost ridicată de do­m­nitorul Grigore Dimitrie Ghika în anul 1822, pe locul unei mai vechi case aparţi­nând banului Dumitrache Ghika. A func­ţionat mult timp drept reşedinţă de vară a domnitorului, pentru ca apoi, plimbându-ne fugar prin istoria ei „comunistă” – prefectură a jude­ţului Ilfov, sediu al Ministe­rului Sănătăţii – să o regăsim din 1979 funcţionând drept restaurantul „Tei”. Istoria postdecembristă o readuce după mulţi ani în aceeaşi postură de restaurant. Dar, până să ajungem la acesta (situat în spa­tele clădirii) trebuie mai întâi să trecem prin palat. Interiorul palatului, alcătuit din încăperi spaţioase, cu ferestre mari, de la care se putea vedea odată minu­nata pri­velişte spre lacul Plum­buita, are un vo­lum echilibrat, tratat în două registre: cel de la parter, cu goluri dreptunghiulare, şi cel de la etaj, cu goluri arcuite, flancate de pilaştri corintici. Legătura dintre cele două niveluri se face prin două scări monumentale din lemn masiv, ce par că îmbrăţişează intrarea principală.

Pictura de pe pereţi, purtând amprenta pictorului italian Giacometti, a fost de mai multe ori refăcută. Un perete stă mărturie nu numai a stării de degradare în care se afla palatul, dar şi al picturii originale, refăcută acum deja în proporţie de 90%. Interesantă podeaua, pe alocuri de sticlă, care îţi pune din nou imaginaţia la lucru, mai ales când afli că, pe vremuri, palatul era legat de Mânăstirea Plumbuita printr-un tunel lung de peste un kilometru, semn al unei istorii frământate.

La foarte scurt timp după ce ne-am instalat la o masă, un chelner foarte tânăr ne-a adus meniul. Ne-am hotărât din priviri să mergem pe mâna lui şi nu ne-a părut rău. Cu foarte mult firesc, cu un zâmbet natural, deloc forţat sau „profesional”, ne-a recomandat gustarea, felul doi, desertul şi vinul. Am cerut amănunte despre toate, ca şi cum n-am mai fi mâncat niciodată aşa ceva, şi le-am primit imediat, rostite pe acelaşi ton firesc şi da, chiar dacă pare cam preţios, competent, mergând până la mici detalii. Încă eram la stadiul în care muzica se cânta în surdină şi ne permitea să ne auzim fără eforturi.

Foie-gras-ul, servit alături de o combinaţie acrişoară de fructe şi ceapă călită, totul mi­xat, numită Chutney, a fost absolut delicios, iar alăturarea cu un vin alb, uleios, foarte parfumat şi destul de tare, a fost minunată. Delicii ascunse ne-a produs la felul doi sosul de peşte. Când, la final, ne-am exprimat admiraţia în faţa maestrului bucătar, numind sosul 
muj­dei, am stârnit proteste. Nu, nu era muj­dei, era un sos special de peşte care conţinea şi usturoi. Una peste alta, mâncarea a fost foarte bună, şi totul s-a încheiat cu o discuţie cu maestrul bu­cătar, doamna Mihaela Negulescu, care a deprins tainele meseriei – şi credeţi-mă sunt din ce în ce mai convinsă că este o artă – de la maestrul bucătar francez David Contant.

 

Cele mai citite

Andrei Borza, decizie curajoasă! A refuzat un milion de euro din Arabia Saudită pentru a juca în Serie A

Andrei Borza, fundașul lateral stânga al Rapidului, este aproape de un transfer în Serie A, după ce a respins o ofertă uriașă din Arabia...

Reacția Kremlinului la succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România

Kremlinul a avut o reacție rezervată după ce Călin Georgescu, un candidat prorus, a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă