Datele preliminare ale Finantelor arata ca deficitul bugetar s-a adancit pana la 1,54% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui martie, de la 0,63% din PIB dupa primele 2 luni, in conditiile in care incasarile au scazut cu 6,9%, a spus duminica, pentru NewsIn, un oficial din Finante.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfarsitul primului trimestru la 8,2 miliarde lei (1,92 miliarde euro), respectiv la 1,54% din PIB-ul din acest an, estimat in prezent la 531,25 miliarde lei.
Deficitul bugetar programat pentru acest an, dupa rectificare, este de 24,3 miliarde lei, astfel ca deficitul public inregistrat dupa primele trei luni reprezinta circa o treime din cel programat pentru intregul an.
Incasarile la bugetul general consolidat au fost in primul trimestru al acestui an cu 6,9% mai mici fata de aceeasi periooada din 2008, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 15%, a precizat oficialul. Fata de nivelul programat la inceputul anului, veniturile bugetare din primele trei luni au fost mai mici cu 2,6 miliarde lei.
Dupa primele doua luni ale anului, deficitul bugetar a ajuns la 0,63% din PIB, in conditiile in care veniturile totale au scazut cu 6,8%, iar cheltuielile au crescut cu 10,1% fata de perioada similara a anului trecut, declara la finalul lui martie ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
In aprilie, balanta fiscala ar urma sa se imbunatateasca, estimeaza Ministerul Finantelor, care se asteapta la incasari mai mari din impozitul pe profit.
"Mizam pe diminuarea deficitului in luna aprilie, ca urmare a platilor care se vor face pe impozitul pe profit din primul trimestru", a spus oficialul din Ministerul Finantelor.
Sambata, Guvernul a aprobat, intr-o sedinta extraordinara, prima rectificare bugetara din acest an, care prevede reducerea cheltuielilor bugetare la 199,3 miliarde lei, de la 205,6 miliarde lei in bugetul apobat in Parlament, pe fondul revizuirii in scadere a veniturilor cu aproape 19 miliarde lei, de la 193,8 miliarde lei pana la 174,9 miliarde lei.
Rectificarea a luat in calcul noii parametri macroeconomici conveniti cu Fondul Monetar International (FMI), in cadrul negocierilor pentru pachetul de finantare de 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI. Guvernul PD-L – PSD a acceptat estimarea Fondului de contractie economica cu 4% in acest an, dupa ce lua in calcul o crestere a PIB de 2,5% in bugetul initial.
In consecinta, valoarea PIB din 2009 a fost revizuita in scadere la 531,25 miliarde de lei, de la 579 miliarde lei in bugetul initial.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro