-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialDedicaţia, mai importantă decât teoria

Dedicaţia, mai importantă decât teoria

Cu ocazia vizitei în Parcul Natural Lunca Mureşului, l-am întâlnit pe inginerul silvic Paul Hac, el însuşi îndrăgostit de natură, care încearcă, prin programe atractive ecologic, să implementeze o nouă viziune asupra naturii, abordând un nou mod de cunoaştere.

„Înveţi în şcoală faptul că un arbore creşte până la 7 m, înveţi despre fotosinteză, despre legile naturii, dar aici te apropii de un pom prin intermediul simţurilor, îl îmbrăţişezi, îl asculţi, devii sensibil, şi-l însuşeşti ca prieten!”, spune Paul Hac, pasionatul îndrăgostit de natură. Această atitudine afectivă faţă de natură este fundamentul pe care s-a înălţat şi consolidat întregul parc, astfel că fiecare om poate beneficia de dragostea mamei natură într-un mod inedit şi greu de trăit oriunde altundeva în România. Putem spune, fără nici un dubiu, că ideea care stă în spatele rezervaţiei naturale este a domnului Hac, un iubitor înflăcărat al florei şi al faunei, care trăiesc într-o simbioză armonioasă.Interesul lui faţă de natură s-a dezvoltat de mic, crescând într-o comună în mijlocul naturii, la Dezna. Încă de atunci a fost sigur că aceasta este vocaţia sa, iar acum trăieşte în armonie cu natura, încercând să-şi  influenţeze  semenii cu responsabilitate şi interes, acesta fiind principalul ţel în munca sa.

„Nu e suficient să termini o facultate în domeniu, cred că pentru a lucra într-un astfel de parc trebuie mai degrabă multă determinare, entuziasm şi suflet. Dedicaţia e mai importantă decât teoria”, mai spune inginerul Hac. Această hotărâre a fost luată cu scopul de a introduce curioşii şi cunoscătorii în secretele acestei regiuni naturale, de a-i lăsa să descopere tainele şi de a le aduce în propria viaţă pentru o reîmprospătare a realităţii şi a sufletului. Inginerul Paul Hac îşi desfăşoară activitatea de cinci ani şi, dorind să atragă cât mai mulţi vizitatori, a găsit o soluţie practică şi distractivă prin introducerea unor programe interactive care pun atât corpul, cât şi mintea în mişcare. Programele iniţiate si coordonate de domnul inginer se adresează în special copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, care sunt împărţiţi în general în grupe mici, a câte 20 – 25 de elevi, pentru a lucra mai eficient. Deşi lucrează cu copiii, o mai mare satisfacţie o are când instruieşte profesorii, care ajung, la rândul lor, traineri ecologici în şcoli.

Aceşti profesori îşi îndrumă elevii spre o mai vastă înţelegere a naturii, ca atare şi mărirea conştiinţei ecologice a tineretului energic şi plin de viaţă. Un asemenea program durează 3-4 ore şi se desfăşoară în Pădurea Ceala, iar când vremea este nefavorabilă  în modernul Centru de Vizitare Ceala. Lucrând în natură alături de copii, observă cu multă satisfacţie că acest program depăşeşte cu mult sfera ştiinţifică şi că micii ecologişti percep natura într-un mod viu, exclamând adesea:  „Wow, pe asta nu am ştiut-o!”, în acest fel ei stabilesc o legatură emoţională şi o prietenie cu natura – o prietenie ancorată în natură şi dragostea pentru aceasta. Viitorul arată strălucit cu astfel de proiecte în curs de desfăşurare, iar prin perseverenţa şi devotamentul de care dă dovadă inginerul Hac, Parcul Natural Lunca Mureşului va rezista trecerii timpului şi va creşte în importanţa societăţii moderne în care trăim, respirăm şi învăţăm să iubim mediul înconjurător. Deviza inginerului silvic este: „Devino pe zi ce trece tot mai natural!” (Goethe), considerând că, doar adoptând un mod de viaţă cât mai natural, individul poate trăi în armonie perfectă cu natura.   

Dominique Klein, Franceska Boltya, Claudia Cuzdriorean, Cristina Alba

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă