12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDecembrie, ultimele festivaluri

Decembrie, ultimele festivaluri

Maine, vineri 5 decembrie, Festivalul Filmului Francez / Festival du Film FranIais se deschide la Bucuresti in patru sali de cinema: Europa, Studio, Elvira Popesco si CinemaPro. Ajunsa la a XII-a editie, aceasta sarbatoare a filmului beneficiaza de "presidence franIaise  de l’ Union Europenne"  si se anunta mai stralucitoare si mai ofertanta ca oricand. Asadar, un program bogat, cu familiarele, deja, sectiuni:

 

Avant Premieres (11 filme recent iesite in Franta, printre care Un Conte de Noel de Armand  Despleschin cu Catherine Deneuve si  L’heure d’été  de Olivier Assayas cu Juliette Binoche, filme care vor fi, in curand, si pe marile noastre ecrane), Formidable! (in care sase cunoscuti critici si actori de cinema romani au ales si vor prezenta publicului roman filmul francez preferat – deci un prilej de a (re)vedea adevarate  rara  avis  cinematografice, precum Orphee al lui Jean Cocteau, Playntime de Jacques Tati sau filmul-cult Le Corbeau semnat de Henri-Georges Clouzot in plina ocupatie a  Frantei de catre nazisti)  si Premieres (cu filme ca Un cœur simple in regia lui  Marion Laine, cu  Sandrine Bonnaire, sau Mes stars et moi de Laetitia Colombani, cu Kad Merad, Catherine Deneuve si Emmanuelle Béart – film ce va incheia, de altfel, festivalul joi, 11 decembrie).

 

Dar pogramul intreg al Festivalului  ofera si  multe alte placute surprize pe care organizatorii le-au pregatit cinefililor bucuresteni: o Retrospectiva Laurent Cantet (ce cuprinde si filmul castigator al trofeului Palme D’Or de anul acesta de la Cannes – Entre les murs) si o selectie (de 14 filme) dedicata Sectiunii La Quinzane des realizateurs cu ocazia implinirii a 40 de ani de existenta a acestei importante sectiuni a festivalului de la Cannes  (si in care se vor putea vedea filme semnate de maestri ca Scorsese, Haneke, Jarmuch),  Gros Plan-uri consacrate a doua staruri ale ecranului francez actual:  Sandrine Bonnaire si Mathieu Amalric, un Omage a Lucian Pintilie  sau  o Carte Blanche a Cristi Puiu. si nu in ultimul rand  o foarte atractiva propunere:

 

La Nuit du suspans – aceasta sambata 6 decembrie, incepand cu orele 19.00 si in care, pana in zorii zilei,  cinefilii impatimiti se vor delecta cu filme clasice (vezi La chute de la maison Usher, Jean Epstein /1928, sau Le Cercle rouge, Jean-Pierre Melville /1970  cu  Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volonte) sau mai recente (vezi Le parfum de la dame en noir de Bruno Podalydès / 2004, cu  Denis Podalydès, Jean-Noël Brouté, Pierre Arditi).
Intr-adevar, un foarte frumos cadou de Mos Nicolae!  si fiindca veni vorba de Mos Nicolae sa ne oprim putin si asupra festivalului care va incheia acest an cinematografic – CineMaiubit -, caci a intrat deja in traditie drept cel mai iubit festival al invataceilor in arta filmului legat de darurile Mosului. si faptul ca Festivalul demareaza anul acesta dupa Sfantul Nicolae – adica  luni 8 decembrie, face ca  darurile/ premiile sa fie  mai numeroase decat in anii precedenti. Speram ca aceasta inflatie de premii sa nu fie in dauna consistentei lor banesti si, mai ales, sa nu rasplateasca filme si autori de care sa nu mai auzim.

 

Asadar, filme realizate de studentii scolilor de cinema de la noi si din intreaga lume, retrospective ale unor scoli de cinema (Israel – scoala din Tel Aviv, Argentina, Germania – Ludwisburg), filme de scurtmetraj de fictiune, documentare, experimentale si de animatie, expozitii de fotografii, lansari de carte, un foarte interesant workshop de fotografie sustinut de Iosif Demian, totul intre 8 si 11 decembrie (deci, inca o noutate: patru si nu trei zile de film studentesc) la Cinema Studio din Capitala.

Cele mai citite

Comentariile lui Donald Trump privind posibila preluare a Groenlandei au stârnit reacții puternice în Europa

Comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind posibila preluare a Groenlandei au stârnit reacții puternice în Europa, unde ministrul francez de externe, Jean-Noel...

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...
Ultima oră
Pe aceeași temă