Saptamana a inceput cu cresteri la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul unei lichiditati a tranzactiilor mai buna decat cea de vineri. Piata a fost dominata de cumparatori inca de la inceput, gratie unui sentiment pozitiv existent in pietele de capital mature, care s-a transmis dinspre Asia catre vestul Europei si apoi catre bursele emergente din zona Romaniei.
O parte din indicatorii de analiza tehnica mai cunoscuti arata acum un trend pozitiv pe termen foarte scurt, gratie cresterilor consecutive de marti, miercuri si joi din saptamana trecuta si corectiei destul de modeste de vineri. sedinta de crestere de luni a venit ca o confirmare ca, deocamdata, vanzatorii nu mai sunt atat de prezenti in piata cum erau in saptamanile anterioare. Cel mai probabil institutiile financiare straine si-au inchis deja pozitiile pe care doreau sa le lichideze, iar ultimele zile din luna trecuta au adus o repozitionare a portofoliilor in sensul restabilirii ponderii alocate actiunilor (pondere care scazuse semnificativ din cauza deprecierii preturilor de tranzactionare). Aceasta crestere usoara de piata, determinata de repozitionarea portofoliilor, ar putea continua in urmatoarele zile ca urmare a reactiei unor investitori la semnalele pe care le dau in prezent indicatorii tehnici despre care aminteam mai sus.
Cel mai probabil insa piata va ramane foarte fragila si in aceasta saptamana, inversarile de tendinta putand aparea oricand, de la o zi la alta. Volatilitatea pietei va fi data, pe de o parte, de rezultatul alegerilor din SUA (de marti noapte), de sedinta de politica monetara a BCE (care va avea loc joi la pranz) si de indicatorii cu privire la rata somajului in SUA (care vor fi comunicati vineri in jurul pranzului).
Deocamdata, deschidem saptamana sub auspicii favorabile, atat ca urmare a comunicatelor pozitive legate de rezultatele financiare ale companiilor romanesti, cat si ca urmare a reactiilor pozitive pe care preturile le-au avut la aceste stiri.
Titlurile SNP au crescut pe parcursul zilei cu circa 13%, iar actiunile Dafora si Condmag s-au apreciat cu 10%, respectiv 12%. SIF-urile au crescut cu circa 3%, exceptie facand SIF1 si SIF2, ale caror aprecieri au fost de peste 6%. De asemenea, titlurile Broker Cluj s-au apreciat cu peste 6%. Putem spune ca sectorul industriei chimice, cel financiar si cel petrolier s-au aflat in topul preferintelor investitorilor in sedinta de luni.