Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului este asteptata cu nerabdare de fiecare dintre noi. Insa, copiii sunt cei mai fericiti, pentru ca de Paste la ei vine Iepurasul care le aduce multe cadouri, in general haine, dulciuri sau jucarii. Multi dintre noi se intreaba de unde oare a aparut acest iepure in contextul sarbatoririi Pastelui? Ei bine, Iepurasul de Paste, aducator de oua rosii, provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea.
Dupa cum informeaza ziare.com, prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500. De altfel, germanii sunt primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.
Originea traditiei Iepurasului de Paste se regaseste in sarbatorile pre-crestine ale fertilitatii dedicate zeitei Eostre, zeita Lunii in tarile din nordul Europei. O veche legenda spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp, in zapada. Zeita a vrut sa o salveze de la moarte si a transformat-o intr-o iepuroaica ce si-a pastrat posibilitatea de a depune oua. In semn de multumire pentru binefacatoarea sa, iepuroaica obisnuia sa decoreze ouale facute si sa le daruiasca zeitei.
Asa a aparut aceasta traditie a iepurasului care aduce daruri copiilor in pragul primaverii. Si nu este deloc intamplatoare alegerea lui ca reprezentare. Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simbolizeaza in multe culturi viata noua care renaste primavara si bucuria de a avea multi urmasi, el neavand totusi legatura cu istoria biblica a mortii si Invierii lui Iisus.
Asocierea legendei pagane cu sarbatorile pascale a fost facuta de misionarii crestini ajunsi in mijlocul triburilor nordice, pentru a le converti la crestinism. Pentru ca renuntarea la vechile lor sarbatori pagane nu era de conceput nici macar pentru noii crestini, pentru a nu provoca noi conflicte sangeroase misionarii au acceptat ca populatiile crestinate sa isi pastreze obiceiurile, dar au incercat sa le adapteze -incetul cu incetul – traditiei crestine. Si, cu timpul, s-a reusit acest lucru: sarbatoarea pagana a zeitei Eostre avea loc la aceeasi data cu sarbatoarea crestina a Invierii Domnului.
Iepurele a intrat in literatura religioasa in 1690, la multa vreme dupa ouale rosii si mielul de Pasti. Incepand din 1682, iepurasul este cel care aduce ouale vopsite in Germania. Lucrul acesta i se datoreaza unui doctor din Heidelberg care, in respectivul an, a raspandit multe carti si ilustrate infatisand iepurele de Paste.
In America, aceasta traditie a aparut pe la 1700, odata cu sosirea in Pennsylvania a primilor colonisti germani, dar s-a raspandit cu adevarat abia dupa 1865, cand au inceput si aici sa se celebreze sarbatorile pascale. In acele vremuri, copiii americani obisnuiau sa isi confectioneze singuri un fel de cosulet, pe care il ascundeau in casa, in hambar sau in gradina. Uneori baietii isi foloseau sepcile, iar fetitele bonetele pentru a realiza acel cuib special care urma sa se umple de oua rosii.
Cu timpul, impodobirea cosuletelor a completat traditia initiala si a adus un plus de farmec acestui obicei. Pe la 1800 au inceput sa apara si sa se comercializeze si primele dulciuri in forma de iepuras, din aluat si zahar. Bineinteles, tot in Germania. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua in intregime din ciocolata.
In zilele noastre, simbolul iepurasului a fost transformat intr-un lucru comercial, aproape intr-o industrie. In apropierea sarbatorilor Pascale, magazinele sunt pline pana la refuz de iepurasi de plus si de jucarie, de ciocolata si diferite dulciuri in forma de iepuras, care se vand ca pe banda rulanta.