Inainte de sarbatorile pascale, cand incepe frenezia cumparaturilor, unii producatori au gasit solutia pentru a scapa de stampila care eticheta "ouale stresate": nu le-au mai stampilat deloc, ceea ce a dus la crearea unei piete negre a oualor, iar dimensiunile sale nu sunt deloc neglijabile. Politistii bucuresteni au depistat intr-un depozit din Straulesti nu mai putin de 1,3 milioane de oua fara acte de provenienta, nestantate ori expirate, care asteptau sa intre la vanzare in retelele en gros si en detail din Capitala.
Din cele 1,3 milioane de oua depistate, in jur de un milion nu erau stantate, astfel incat oamenii legii au trebuit sa faca cercetari pentru a depista provenienta acestora si vechimea lor. Se pare ca ouale proveneau de la producatori din Galati, Tecuci si Crevedia si fusesera cumparate contra sumei de 5 miliarde lei vechi – "vanzarea pe doua zile", dupa cum sustinea directorul depozitului. Participantii la control spun ca acest caz ar putea sa nu fie singular, neexcluzand existenta mai multor depozite pe raza Capitalei. "In general, cei care detin astfel de depozite au tendinta sa adune marfa si sa o tina pana in imediata apropiere a sarbatorilor, atunci cand preturile cresc." Problema cea mai importanta este amenintarea la adresa sanatatii, deoarece, atat timp cat nu exista acte de provenienta si stampila, ouale ar putea fi deja expirate sau ar fi putut expira pana in momentul ajungerii lor la consumator.
In plus, specialistii recomanda ca ouale sa nu fie tinute prea mult timp nici in frigider, nici in depozite care nu au conditii de temperatura corespunzatoare. Riscul consumului de oua alterate este aparitia toxiinfectiilor alimentare grave. "La ce produse am vazut acolo, as putea spune ca si noi mancam, fara sa stim, oua comercializate pe respectiva filiera, pentru ca aceleasi ambalaje le vad zi de zi in supermarketurile sau magazinele bucurestene", au mai spus inspectorii. Politistii i-au chemat la fata locului si pe reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare, pentru a depista mai repede reteaua prin care se comercializau ouale. De asemenea, a fost chemata si o firma specializata care sa distruga pe loc produsele. "Directorul a zis ca le da inapoi la producatori, dar am decis distrugerea lor. Legea prevede ca ouale trebuie stantate de catre producator, si nu de furnizor. La depozit am descoperit inclusiv o stampila de stantat ouale.
Este posibil ca ouale sa fi fost stampilate in momentul vanzarii", ne-a declarat si Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei. In acest mod, nu ar exista nici o suspiciune asupra pericolului consumarii produselor. Miza acestei filiere este specula cu oua inainte de sarbatori, cand aceste produse sunt foarte cautate. "stampila prezenta pe ou certifica faptul ca respectivul producator este autorizat sanitar-veterinar, ca produsele indeplinesc toate cerintele legale. In caz contrar, nu avem nici o garantie ca produsele sunt sigure pentru sanatate", ne-au explicat reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
De altfel, tocmai pentru ca se apropie sarbatorile pascale, inspectorii sanitari au verificat ieri, intr-o actiune-fulger, inca 15 depozite alimentare de pe raza Capitalei si a Ilfovului, aplicand 17 amenzi in valoare de 81.000 lei. A fost emisa si o ordonanta de interzicere a activitatii pentru un depozit de produse de origine nonanimala din sectorul 6 al Capitalei si patru ordonante de suspendare a activitatii pentru depozite de produse alimentare. In afara de ouale confiscate de la depozitul din Straulesti, inspectorii au mai retras de la vanzare aproape 13.500 de oua si 3.500 de kilograme de carne de pasare care nu aveau documente de provenienta si elemente de identificare.