7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe la Chevron la Gazprom sau cum a declanşat Ponta Marea Revoluţie...

De la Chevron la Gazprom sau cum a declanşat Ponta Marea Revoluţie Naţional-Kaghebistă

Guvernul României subminează imperialismul capitalist decadent occidental prin escrocarea în direct a FMI cu ajutorului lui Dan Diaconescu şi Remus Vulpescu şi curtează cu umilinţă o companie condusă de un fost spion rus asociat cu Vladimir Putin pentru a salva Oltchim spre inflorirea şi propaşirea poporului. Bun venit la Revoluţia Naţional-Kaghebistă!

Nimeni, nici măcar Ponta nu mai pare să-şi amintească de ce a dat jos USL guvernul Ungureanu, altfel cel mai onest etc. n-ar fi emis acuzaţia – esenţă pură de obscenitate publică – că MRU n-a privatizat Oltchimul în aprilie. Păi, exact în aprilie Ponta-Antonescu&Voiculescu înfierau guvernul MRU vrea să „înstrăineze pe nimic” ultimele resurse ale ţării – inclusiv Oltchim – pentru că este şantajabil. De fapt moţiunea de cenzură s-a şi numit „Opriţi guvernul şantajabil” şi denunţa, printre altele, acordul cu gigantul petrolier american Chevron privind exploatarea gazelor de sist, pus, intre timp, la pastrare de guvernul Ponta: „Prima întrebare care se pune – pe care o punea USL – este de ce Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu o singură companie, deşi mai existau şi alte companii care ar fi dorit să încheie astfel de acorduri petroliere cu autorităţile române.”

Ne-am permis la vremea respectivă să speculăm că „alte companii interesate” era un nume de cod pentru Gazprom. Ieri, Ponta aproape că a implorat concernul rus TISE să preia Oltchim după încheierea episodului DDD. TISE, unul din sutele tentacule ale Gazprom, îl are în frunte pe Nikolai Tokarev, preşedinte în acelaşi timp al Transneft, compania monopol de stat care deţine reţeaua de conducte de transport al petrolului pe teritoriul Rusiei. În această calitate, Transneft reprezintă printre altele unul dintre cei mai ascuţiţi ghimpi înfipţi de ruşi în coasta Chevron şi ai intereselor petroliere americane în Asia Centrală. Nu mai demult de august, ruşii au blocat conturile Caspian Pipeline Consortium, un joint-venture prin care Chevron aduce petrol din Kazahstan până la Novorossiysk, la Marea Neagră. Nikolai Tokarev şi-a început cariera ca spion KGB în Germania de Est unde a fost coleg cu un anume Vladimir Putin şi a urcat în ierarhia kaghebisto-politico-economică de la Moscova împreună cu acesta. În esenţă, ăsta este omul pe care mai că-l implora Ponta ieri să cumpere Oltchim, de preferinţă anul viitor după alegeri. Să fie aşadar Ponta un agent al Moscovei? Nu este exclus dar, pe de altă parte, nu e obligatoriu ca Ponta să lucreze direct pentru ruşi. Poate s-o facă însă indirect întreţinând un amestec de interese politice şi economice meschine, resentimente antioccidentale şi naţionalism agresiv şi moda (neo)colectivismului socialist-fascizant post-criză.

Dacă este ceva cât de cât limpede în toată această soap opera cu Dan Diaconescu, Remus Vulpescu şi privatizarea Oltchim de către popor, prin popor şi pentru popor este escrocarea în direct, fără ruşine şi fără urmă de responsabilitate a Fondului Monetar Internaţional de către guvernul Ponta şi USL. Guvernul a creat nu numai un personaj de vodevil pe care îl foloseşte pentru a le indica celor de la FMI că dacă nu relaxasează condiţiile, atunci are oricând la îndemână arma „poporului”, dar şi pentru a delegitima şi arunca în derizoriu ideile de economie de piaţă liberă şi de privatizare.

S-au spus multe în ultimele zile despre Dan Diaconescu şi cine s-ar putea afla în spate lui. Să încercăm, la rândul nostru, o incursiune indirectă, negativă (ca să nu zicem apofatică, Doamne iartă-ne!) în misterul acestui fenomen pseudo-mesianiac. În primul rând, Dan Diaconescu nu este jurnalist şi, prin urmare, producţiile sale „jurnalistice” nu respectă şi nici nu au respectat niciodată regulile jurnalistice etice privind adevărul, relatarea faptelor şi obiectivitatea. În acest vid moral absolut, Dan Diaconescu a devenit mogul media, se plimbă cu Rolls Royce şi elicopterul şi este judecat pentru şantaj. În al doilea rând, Partidul Poporului nu este partid politic, ci un produs politic gata de livrat celui care dă mai mult. Dan Diaconescu nu este om politic ci creatorul şi proprietarul acestui produs. Singurul semn de întrebare priveşte moneda în care DD va încasa preţul procentelor pe care le va câştiga la alegeri.

În al treilea rând, Dan Diaconescu nu este Dan Diaconescu, ci grupul de relaţii de corupţie, şantaj şi extorcare care l-au făcut posibil şi care îşi conduce afacerile profibile la umbra lui mediatică. Pentru DD, OTV, Oltchim, Partidul Poporului şi poporul în general sunt negociabile în schimbul unui singur bun nefungibil – imunitatea. Oricine îi va garanta lui DD şi grupului pe care îl reprezintă că nu vor ajunge la puşcărie va dispune de voturile, loialitatea şi jurământul său de credinţă rostit în direct la OTV. Din acest punct de vedere, locul natural al lui DD este alături de USL, care a demonstrat în repetate rânduri că are drept obiectiv principal subordonarea Justiţiei. Ceilalţi nu pot oferi astfel de garanţii, cel puţin nu cu Băsescu la Cotroceni şi de aceea nu au nimic de oferit. Pe de altă parte, (PP)DD şi USL sunt înrudite ideologic. Ponta s-a exprimat public pentru expulzarea FMI şi înlocuirea banilor occidentali cu împrumuturi din Rusia şi China, iar USL a purtat în mod agresiv şi susţinut încă de anul trecut o campanie naţionalistă violentă, care a culminat cu atacurile la adresa Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Ceea ce nu a putut spune USL despre respingerea sistemului de proprietate privată şi capitalismului occidental precum şi despre „naţionalizarea” economiei în numele poporului dar sub controlul statului, a spus Dan Diaconescu. Ceea ce nu a putut face Dan Diaconescu, a făcut Remus Vulpescu, un fel de Vadim plus Ion Coja al economiei de nationale care parca si-a propus sa submineze capitalismul si „marea finanta mondiala” din interior. Şi în felul acesta ajungem la ruşi, pentru că tot ceea ce înseamnă colectivism naţional-socialist, oligarhie securistă/kag şi corupţie generalizată înseamnă capitalism de stat şi face, indirect, jocurile Rusiei.

 

Cele mai citite

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Într-o carieră de calcar din sudul Angliei, o descoperire fascinantă a scos la iveală aproape 200 de urme de dinozauri, vechi de 166 de...

iPhone 17, schimbări majore? Ce ar putea introduce Apple

Apple ar putea introduce afișaje OLED cu înaltă rată de refresh pentru întreaga gamă iPhone 17, potrivit unui zvon de pe Weibo publicat de...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă