7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe la biserica la bal

De la biserica la bal

Locuitorii orasului-statiune Baile Herculane din judetul Caras-Severin si turistii care au ales acest loc pentru a-si petrece minivacanta de Paste au luat Lumina de la Biserica ortodoxa din Centrul vechi si au asistat la slujba de Inviere in Parcul Central. Cea mai scurta slujba de Paste din judet a avut loc la Caransebes. Daca in alti ani aici slujba dura pana spre dimineata, anul acesta credinciosii au venit la constructia noii catedrale la miezul noptii, au luat Lumina si, dupa ce au ascultat o slujba mai scurta decat cea cu care se obisnuisera, au plecat acasa.
Duminica, dupa Inviere, bisericile din localitatile Ramna, Delinesti, Ohabita, Ciortea, Forotic, Secaseni, Ticvaniu Mic si manastirea de pe Dealul Arsilor (de langa Resita) si-au sarbatorit hramul. Anul acesta, prima zi de Paste s-a suprapus cu o alta sarbatoare importanta a romanilor, Sfantul Gheorghe, astfel ca tot duminica si-au sarbatorit hramul si bisericile din Moceris, Valea Bolvasnitei, Gradinari sau Moldova Noua.
Pentru multe dintre comunele carasene, aniversarea hramului bisericilor ortodoxe constituie prilej de mare sarbatoare, numita ruga, eveniment care antreneaza la petrecere si joc intreaga comunitate. La obiceiurile vechi se adauga, insa, si cele noi, respectiv balurile. In comuna Ocna de Fier, duminica seara a avut loc prima editie a Balului de Paste, la caminul cultural. Printre cei asteptati de organizatori – Consiliul Local si Primaria – a figurat si cel mai nou cetatean de onoare al comunei, Sorin Frunzaverde (presedintele Consiliului Judetean – n.r.), care isi va primi titlul in cadru festiv, dupa Sfintele Sarbatori.
Tot Bal al Pastelui a fost duminica seara si in satul Plugova (apartinator comunei Mehadia), actiunea fiind menita sa adune la petrecere toti fiii satului. Vechi sau noi, manifestarile se deruleaza dupa acelasi tipic: mancare, bautura si joc la caminul cultural sau in curtea bisericilor, asezonate cu muzica specifica Banatului de Munte, interpretata de tarafuri si solisti.
Pentru localnici este un prilej sa-si scoata hainele noi si sa se faleasca cu musafirii care le-au calcat casa de Paste. Pentru interpreti, sarbatorile de Paste marcheaza finalul perioadei fara angajamente (in perioada Postului Mare nu se organizeaza petreceri cu taraf), iar intre localitatile carasene se duce o veritabila batalie pentru angajarea celor mai in voga folcloristi banateni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă