21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDe la America lui Nixon la Pakistanul de astazi

De la America lui Nixon la Pakistanul de astazi

Orase britanice in descompunere si mame singure in America lui Nixon, printre fotografiile nominalizate la premiul de fotografie Deutsche Börse.

Premiul Deutsche Börse valoreaza mai mul decat premiul Turner si spune probabil mai mult despre starea actuala a lumii. Infiintat in 1996, Deutsche Börse ofera 30 de mii de lire sterline castigatorului. Lista scurta a nominalizatilor pentru acest an, ale caror fotografii pot fi vazute zilele acestea la The Photographers’ Gallery in Londra, include lucrarile fotografului britanic John Davies, ale danezului Jacob Holdt, finlandezului Esko Mannikko si ale americanului Fazal Sheikh. Acestia au fost selectati dintr-o lista de 90 de fotografi, nominalizati de experti din toata lumea. Acestia sunt fotografii considerati a fi adus cele mai imporante contributii acestui mediu artistic in Europa in ultimul an. "Doi dintre fotografi, Holdt si Mannikko, sunt auto-didacti, dar ceea ce au toti in comun in acest an este un angajament de lunga durata, constant, fata de imaginea fotografica", spune curatoarea Stefanie Braun.
Imaginile colorate ale lui Jacob Holdt expun nedreptatile sociale si rasiale ale Americii lui Nixon. Acum in varsta de 60 de ani, Hold a petrecut cinci ani calatorind si facand autostopul de-a lungul Statelor Unite la inceputul anilor ’70, fotografiind oamenii pe care i-a intalnit pe parcurs cu un aparat foto ieftin primit de la parinti. Hold a fost nominalizat pentru albumul "United States 1970-1975", publicat anul trecut de Steidl Gwin Zegal. Imaginile sale pun intr-un contrast dur o femeie bogata din Palm Beach care mananca homar, cu o mama singura din New Jersey care traieste din asistenta sociala, stand singura intr-o camera saracacioasa cu capul in maini. O alta imagine, "Teama si arme", arata o familie alba din Michigan pe o canapea, parintii si copiii tinand in maini pustile cu care vor sa se protejeze de comunitatea de culoare.
John Davis lucreaza la seria de imagini "The British Landscape" din 1979. Fotografiile sale includ o vedere a viaductului Stockport din 1986, care incaleca o cladire si o vedere a centralei electrice Agecroft din Stalfort, in 1983, infatisand mai multi barbati jucand fotbal intr-un peisaj industrial dezolant.  Victoria Promenade, Widnes 1986, arata o biserica pe fundalul mai multor cosuri cu fum ale unei termocentrale. Braun explica: "Davis a documentat schimbarile industriale si postindustriale din peisajul britanic cu lux de amanunte, incepand cu nordul tarii si cu Scotia. De atunci nu a incetat sa cartografieze teritoriul, fiind fascinat de ciocnirea dintre mediul creat de om si mediul natural".
Imaginile intens colorate ale lui Mannikko provin din expozitia sa retrospectiva de anul trecut "Cocktails 1990-2007", care a avut loc la Stockholm. Nascut in 1959 si fost vanator, documenteaza un melanj de subiecte, printre care burlaci excentrici finlandezi, naturi moarte si peisaje rurale finlandeze, toate infatisate la dimensiuni mult exagerate. "Simon Batesville" (1996) este portretul intim al unui barbat cu palarie de cowboy, facut la granita dintre Mexic si Statele Unite, in timp ce "Libertate organizata ‘98" infatiseaza o baraca albastra, deteriorata de trecerea timpului.
Cel mai tanar finalist este Fazal Sheikh, nominalizat pentru albumul "Ladli", publicat in 2007 de Steidl. "Ladli" contine o serie de portrete alb-negru ale unor bebelusi, fete tinere si femei maltratate. Curatoarea Stefanie Braun explica cum Sheikh a inclus marturiile personale ale fiecarui subiect in lucrarile sale. "La sfarsitul anilor ’80 Sheikh a fost in Kenya, locul natal al tatalui sau, si a fost coplesit de refugiatii pe care i-a vazut. Apoi a continuat sa documenteze refugiatii din Afganistan din nordul Pakistanului. Aceste portrete infatiseaza bebelusi abandonati pentru ca sunt de sex feminin sau minori care muncesc pentru a se intretine. Femeile sunt batute, rapite sau violate pentru ca nu au fost in stare sa produca un mostenitor de sex masculin sau pentru ca s-au nascut intr-o familie fara un mostenitor de sex masculin."
Expozitia cu imaginile nominalizate pentru Deutsche Börse vor fi expuse la The Photographers’ Gallery pana pe 6 aprilie, iar castigatorul va fi anuntat pe data de 5 martie. z

Cele mai citite

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă