La Galați se discută mai puțin în aceste zile de lipsa locurilor de muncă și căderea economică a orașului, pentru că de trei luni gălățenii care locuies la bloc se confruntă cu probleme care țin de lipsa minimului confort într-un oraș european: lipsa apei calde.
Autoritățile au găsit o rezolvare temporară a situației și de astăzi, o parte dintre gălățenii care locuiesc la bloc vor avea apă caldă la robinete. Funcționarea sistemului de termoficare a fost întreruptă la 1 aprilie din cauză că neplata facturilor la întreținere a dus la falimentarea distribuitorului local, Apaterm SA și insolvența producătorului de energie termică, CET-ul Electrocentrale SA Galați. Municipalitatea a găsit o soluție in extremis pentru furnizarea apei calde până la 1 octombrie.
Aburul tehnologic va fi furnizat de combinatul ArcelorMittal la Electrocentrale, care va prepara agentul termic primar și îl transporta la punctele termice, preluate de o nouă societate locală de distribuție, Calorgal SA Galați. Marți, Consiliul Municipal (CLM) Galați a aprobat convenția de funcționare a acestui sistem și noul tarif al gigacaloriei. La finalul ședinței CLM, primarul Marius Stan a anunțat că de joi va fi începută furnizarea apei calde.
„Deja sistemul a fost pornit de CET şi în mod normal, în jurul zilei de joi, se ajunge la parametrii normali de furnizare. Tot joi avem o conferinţă de presă împreună cu ministrul Gerea şi factorii de decizie de la CET şi Calorgal, în care anunţăm oficial repornirea sistemului. Eu zic că după atâtea luni fără apă caldă şi atâtea probleme, este un succes major că putem reporni sistemul. Le mulţumesc celor de la ArcelorMittal care au făcut sacrificii proprii furnizându-ne abur tehnologic la un preţ sub preţul lor de producţie şi au făcut acest gest pentru gălăţeni, motiv pentru care le mulţumim. Sper ca şi gălăţenii să le mulţumească şi să îşi achite facturile, altfel riscăm să ajungem de unde am plecat şi nu va mai fi vinovat nici Stan, nici Calorgal, e vinovat cel care nu plătește și falimentează un sistem, care este totuși cel mai ieftin”, a declarat Marius Stan.
Vor primi apă caldă doar 305 din cele 360 de asociații
Primarul a mai adăugat că apa caldă va fi furnizată numai către blocurile din asociațiile de proprietari care au semnat contractele cu Calorgal, pentru restul de asociații urmând ca instalațiile să fie blindate. Cum până la acest moment nu au semnat contractele decât 305 din cele 660 de asociații, o mare parte din blocuri vor rămâne în continuare fără apă caldă. Cele 305 asociații care au încheiat contractele însumează aproximativ 42.000 de apartamente și rezultă că vor rămâne fără apă caldă aproximativ 16.000 de apartamente din celelalte 350 de asociații.
„Atâta timp cât tu nu ai un contract, refuzi să semnezi un contract, e culmea ca eu, ca Primărie să te oblig <ia de aici o sumă că de plătit va plăti cineva, primarul, Consiliul Local>. E logic, este ceva firesc, atât timp cât refuzi să semnezi un contract, noi de ce să furnizăm? Asociaţiile vor fi blindate de joi. După ce vor semna, vor reprimi apă caldă”, a adăugat primarul Galațiului.