5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce vor ruşii să-şi mute capitala în Siberia

De ce vor ruşii să-şi mute capitala în Siberia

Siberia reprezintă aproape 77% din suprafaţa totală a Rusiei. Pe lângă bogăţia de minerale, aur, argint, nichel, zinc, regiunea are încă rezerve neexploatate de petrol şi gaze naturale. Mai bine de jumătate din populaţie este de etnie rusă, ceilalţi fiind ucraineni, nemţi, turci, mongoli. Tocmai în acest ţinut multicultural şi plin de bogăţii naturale vor ruşii să-şi mute capitala.

 

Victor Zubarev, deputatul formaţiunii Rusia Unită condusă de Vladimir Putin, consideră că Moscova nu ar mai trebui să fie capitala Rusiei, el propune Krasnoyarsk pentru un viitor centru politic şi administrativ al Rusiei.

De ce tocmai Krasnoyarsk

Criteriul geografic: „În Siberia, soarele se află foarte mult timp la zenit şi lucrând ceva timp în Krasnoyarsk, oficialii îi vor mulţumi Partidului de această mutare deşteaptă”, a sugerat într-un interviu acordat LOOK deputatul fracţiunii „Rusia Unită”, Viktor Zubarev.

Zubarev a adus în discuţie această propunere la reuniunea dedicată problemelor Infrastructurii şi Reorganizării Regionale, el a afirmat că ” Centrul Regional – Krasnoyarsk ar trebui să devină Capitala politică, Moscova – Capitala economică, iar Sankt Petersburg – Capitala culturală.”

„În primul rând, trebuie să păstrăm integritatea teritorială a ţării. Spiritul cetăţenilor este în centrul sufletului rus, care este în Siberia şi nicidecum în Moscova.” URSS a deportat mii de oameni în Siberia în lagăre, iar Partidul lui Putin vrea să deporteze capitala tot aici şi să atragă investitorii şi industria în aceste ţinuturi. „Oameni din toate regiunile Rusiei se simt ca acasă în Siberia, aici nu există diferenţe culturale şi nici sentimente naţionaliste, este foarte important că oamenii iubesc necondiţionat acest pământ”, explică poziţia sa reprezentantul partidului de guvernământ din Rusia.

„Krasnoyarskul este centrul geografic al ţării, un mini-model al Rusiei. Această poziţie reprezintă o deschidere şi pentru Orientul Îndepărtat căci astăzi este evident decalajul dintre capitală şi celelalte regiuni ale ţării. Modificarea capitalei Rusiei este esenţială în acest moment.”, a continuat el.

Rusia Unită, formaţiunea condusă de Vladimr Putin speră că pe lângă frumuseţea peisajelor, bogăţia resurselor naturale, potenţialul creativ ridicat al Krasnoyarskului, Novosibirskului şi Tomskului, investitorii vor fi atraşi şi de capacitatea centrelor ştiinţifice din aceste regiuni. „Doar pe calea ştiinţei şi inovaţiei Rusia îşi va putea dezvolta şi restul ţării care este eclipsat de actuala capitală, Moscova. Deocamdată cel mai indicat este ca Moscova să rămână centrul economic, iar Sankt Petersburgul – centru cultural”, explică Zubarev.

Şi cel mai important – noua capitală va fi construită pe un principiu inovator, conform noii tehnologii energetice, acest lucru se poate face doar la un loc nou. Atracţia pentru investitorii cetăţii ruseşti din Siberia va fi facilitată şi de peisajul de la poalele Munţilor Sayan, pentru că Moscova inspiră un sentiment de suprasaturaţie urbană, în plus, actuala capitală nu mai este încăpătoare pentru sutele de mii de oameni veniţi din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare.”, acestea sunt argumentele Partidului lui Putin pentru mutarea capitalei.

Istoria altor state care şi-au schimbat capitala

Oraşul Astana este declarat capitală a Republicii Kazahstan din 20 octombrie 1997, ceea ce a deschis perspective grandioase de creştere şi dezvoltare. Mutarea capitalei de la Almaty (Alma Ata) a fost condiţionată de factori economici, ecologici şi geografici.

Şi alte state au optat pentru o astfel de formulă, în sensul separării capitalei politico-administrative de cea economică. De când s-a mutat Capitala Germaniei avem de-a face cu o capitală politică şi cu una financiară, care este Frankfurtul. Această mutare strategică a separat centrul financiar-economic de cel administrativ-politic şi a eficientizat cele două activităţi.

Capitale alternative: Alba Iulia, Braşov sau Cluj

În România au fost discuţii pentru o altă Capitală şi în 1919, reluate în 1940, dovada că în momentele de criză, tema revine.

Vasile Blaga în 2008 afirma că „În perspectiva descentralizării, Capitala va fi doar sediul instituţiilor statului, urmând ca fiecare unitate administrativ-teritorială să fie stăpână pe majoritatea problemelor importante ale colectivităţii. Fiecare localitate ar deveni un motor de dezvoltare al României. Descentralizarea poate descătuşa resursele existente în zona administraţiei publice locale”. Astăzi PDL-ul a venit cu p ropune mai îndrăzneaţă de reorganiizarea întregii ţări.

Iar Clement Negruţ, deputat PDL a declarat pentru Realitatea.net în 2011 că se gândeşte la „tradiţia istorică, la faptul că mereu spunem despre Alba Iulia că este capitala de suflet a României. Alba Iulia poate găzdui 17 ministere, avem şi cetatea care este pusă la punct, avem suficiente locaţii”. În opinia lui Dan Diaconescu, capitala României ar trebui mutată la Braşov. „Aici, la Braşov, este centrul ţării şi de aici pleacă totul, aici ar fi normal să se mute centrul economic al României dacă nu şi centrul administrativ”, a afirmat Dan Diaconescu la o întâlnire cu braşovenii ce a avut loc în februarie la centrul Cultural Reduta.

Motivul mutării capitalei a devenit un mit urban care se plimbă din ţară în ţară şi îşi găseşte adepţi atât în rândul deputaţilor partidului aflat la guvernare, cât şi în rândul opoziţiei.

Cele mai citite

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă