3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce tinerii musulmani nu cred că omul se trage din maimuţă

De ce tinerii musulmani nu cred că omul se trage din maimuţă

Pledoariile despre triumful creaţionismului asupra evoluţionismului s-au înmulţit în rândul tinerilor musulmani din Franţa, observă ziarul „Le Monde”. Cine se află în spatele acestei acţiuni? Un scriitor şi gânditor turc controversat, Adnan Oktar.

200 de tinere s-au strâns în loja destinată femeilor, într-o moschee din oraşul Evry, la sud de Paris, să ia parte la dezbaterea despre validitatea teoriei evoluţioniste, relatează revista „Time”, în ediţie online, citând ziarul „Le Monde”.

Întâlnirea este organizată de musulmanul Harun Yahya, apărătorul cauzei creaţioniste. Harun Yahia, pseudonimul lui Adnan Oktar, este o figură controversată în lumea islamică.

În Franţa, a devenit cunoscut în 2007, când a trimis sute de copii ale cărţii lui, „Atlas of Creation”, la şcolile şi institutele de cercetare, în care încerca să demonstreze fraudele şi dictatura impusă de teoria evoluţiei speciilor. Inclusiv Hitler s-a folosit de teoria evoluţiei pentru a-şi impune dictatura, argumenta el. Totuşi, cartea a fost calificată de academicienii francezi drept „de foarte proastă calitate”.

Bărbatul, care se autocaracterizează, pe site-ul său personal, „man of ideas” -gânditor- nu se adresează niciodată direct credincioşilor, ci trimite înregistrări cu pledoariile lui sau ţine prezentări făcute de unul din reprezentanţii lui zeloşi.

7 milioane de dolari pentru o specie intermediară care susţine teoria evoluţiei

În ianuarie, bărbatul de 55 de ani a lansat o nouă campanie, care îi vizează în mod special pe credincioşii musulmani. Ali Sadun Engin este reprezentantul lui Yahya în moscheile din Franţa. Fetele susţin că pledoaria lui le-a convins.

Un musulman nu poate fi darwinist”, spune el. Yahya însuşi a promis şapte milioane de dolari oricui îi aduce o fosilă dintr-o specie de tranziţie.

Maroua Gousa este una din participantele la dezbatere. Tânăra recunoaşte că întotdeauna s-a întrebat care este originea omului şi a dinozaurilor. „La şcoală, ni se spune că omul se trage din maimuţe. Acasă şi în Coran, suntem învăţaţi că ne tragem din Adam şi Eva şi că Dumnezeu a creat toate vieţuitoarele”, le explică ea jurnaliştilor de la „Le Monde”.

„Explicaţia lui mi se pare logică. Dovada creaţiei este susţinută chiar de fosile: de urşi, crocodili, broaşte ţestoase. Dacă peştii ar fi părăsit apa, dacă dinozaurii s-ar fi transformat în păsări, atunci ar trebui să găsim scheletele din perioadele de tranziţie. Deci nu e cazul. Ştiinţa ne arată un singur lucru: creaţia, aşa cum o cunoaştem din Coran”, concluzionează Gousa.

Metodele lui Yahya se aseamănă destul de mult cu cele ale evangheliştilor americani; nici el nu se teme să-şi şocheze ascultătorii: a apelat la Hitler şi la atacurile din 11 septembrie 2001, ca să demonstreze că „nu toţi darwiniştii sunt terorişti, dar toţi teroriştii sunt darwinişti”, scrie „Time Magazine”.

Publicul lui este formată din fundamentalişti islamici. Amadou Bah, o studentă la finanţe de 26 de ani, se declară mulţumită că i-a fost clarificată această dispută. „Ca toţi musulmanii, cred în teoria creaţiei, dar nu aveam argumente să o susţin”, spune tânăra.

„La şcoală, îi credeam pe profesori, însă aici, teoriile lor sunt infirmate”, adaugă Yanina Gelassi, de 19 ani.

Nouri Hamid, doctorand în genetică, nu dezaprobă total lipsa unor dovezi a evoluţiei speciilor, însă subliniază că „ştiinţa n-a dovedit niciodată legătura dintre Homo Sapiens şi om”.

Triumful Islamului asupra Occidentului?

Ideile propovăduite de creaţionişti sunt foarte populare în rândul tinerilor musulmani. Punctul central al teoriilor lui Yahya este că descoperirile ştiinţifice nu fac decât să confirme cartea sacră, scrie „Time”.

„Aceste discuţii sunt benefice, pentru că arată că Occidentul nu a descoperit nimic şi că Islamul este superior, chiar şi din punct de vedere ştiinţific”, nota astrofiziacianul musulman Nidhal Guessoum, în ziarul „Le Monde”, în 2009.

Guessoum descrie metoda lui Yahya „practică”, în genul „do-it-yourself”, iar controversatul gânditor susţine căutarea conexiunilor dintre ştiinţă şi credinţă, aşa cum s-a întâmplat în creştinism.

Manipularea ştiinţifică a lui Harun Yahya este alarmantă pentru comunitatea musulmană”, explică Said Branine, care conduce site-ul Oumma.com.

Bărbatul se declară îngrijorat de lipsa de reflecţie a musulmanilor despre relaţia dintre ştiinţă şi religie. „Creaţia este subiectul credinţei, iar mulţi se tem că, dacă pun la îndoială creaţionismul, o să-şi pună la îndoială şi credinţa”, explică Branine.

„Aceasta demonstrează că musulmanii au nevoie de o mai bună pregătire intelectuală. Cu atât mai mult, cu cât lui Yahya îi creşte influenţa pe zi ce trece”, mai spune el.

Totuşi, sursa fondurilor care sprjină activitatea Fundaţiei de Cercetare Yahya rămâne anonimă.

În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a spus că teoria evoluţiei este mai mult decât o ipoteză, iar Papa Benedict al XVI-lea a declarat că Biserica Catolică susţine, în continuare, că ştiinţa nu este singura sursă în explicarea originilor vieţii.

În 2009, Vaticanul a admis că teoria lui Charles Darwin despre evoluţia speciilor nu ar fi trebuit respinsă şi a recunoscut că este compatibilă cu ideea creştinătăţii despre creaţie.

Arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, conducătorul Consiliului Pontifical pentru Cultură, a spus că, deşi Biserica a fost ostilă faţă de teoria evoluţionismului, în fapt, ideea de evoluţie poate fi urmărită, în trecut, până la Sfântul Augustin şi Toma d’Aquino, potrivit publicaţiei „The Telegraph”, în ediţia online.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă