Indiferența și clientelismul politic au dus la falimentarea sistemului de termoficare de la Galați, care, de pe o zi pe alta, ar putea să fie oprit, iar familiile care locuiesc în cele peste 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat să îndure gerul din case. De altfel, 80 de asociații de proprietari, cu zeci de mii de apartamente, sunt debranșate din cauza datoriilor, deși în blocurile respective sunt și gălățeni cu facturile la zi.
Principala cauză constă în faptul că foarte mulți gălățeni s-au obișnuit să nu își plătească facturile, dar printre cauze mai sunt și clientelismul practicat de cei care au condus regia locală Apaterm SA, pe care au căpușat-o, dar și faptul că cei care au condus Primăria Galați nu au modernizat sistemul, pierderile fiind cifrate la 43% din energia termică pompată în conductele ciuruite de rugină. Așa s-a ajuns ca atât furnizorul de energie termică, Electrocentrale SA Galați, cât și distribuitorul Apaterm SA să ajungă în insolvență, deși, asigurând un serviciu public pentru peste 60.000 de abonați, dacă și-ar încasa facturile ar fi chiar pe profit.
„Necazul mare, esența problemei, îl constituie neplata de către populație a unui serviciu public care oriunde, în orice țară, se plătește. Și cred că în orice țară și în orice societate normală, acea societate comercială care are exclusivitate pe un serviciu public cu 60.000 de abonați nu poate fi decât într-un profit maxim. Din păcate, la noi nu se întâmplă asta din motive pe care nu vreau să le mai discut, le vor evidenția cei care trebuie să o facă. Fac o paranteză și spun că am făcut plângere penală la organele abilitate, pentru a găsi cauzele situației în care se află acum Apaterm“, ne-a declarat primarul Marius Stan.
76% din abonați au restanțe la plata încălzirii
Situația extrem de gravă la care s-a ajuns e conturată de o statistică.
Cu toate că la Galați prețul gigacaloriei a fost redus în noiembrie de la 247 lei/Gcal la 200 lei/Gcal, fiind unul dintre cele mai scăzute din țară, numărul rău-platnicilor e imens. Potrivit unei statistici a Apaterm, în cele 60.800 de apartamente locuiesc aproximativ 65.000 de familii și 76% au datorii. „Este inadmisibil ca peste 50.000 de familii să fie rău-platnice și doar 15.000 de familii bun-platnice. Nu poate să funcționeze nici un sistem în condițiile astea“, spune primarul Galațiului.
Sistemul, ținut în funcțiune prin subvenții
În ultima perioadă sistemul a fost ținut în funcțiune mai mult de banii alocați de la bugetul local sau de la Guvern. În această iarnă au fost plătite 18 milioane de lei de la bugetul local și 9 milioane de la fondul de rezervă al Guvernului: „Am dat 27 de milioane într-un singur an de zile. Nu mai poate să meargă minciuna asta la nesfârșit, cu tot regretul pentru cei care sunt bun-platnici. (…) În aproape 3 ani, am dat peste 70 de milioane de lei subvenție. Vi se pare normal ca 70 de milioane să plece din bugetul primăriei, pentru ce? Ca să susținem pe cine? Pe cei rău-platnici, care nu vor să plătească? Sunt oameni care într-adevăr nu pot, dar sunt foarte mulți care nu vor!“, a adăugat primarul Marius Stan, care este exasperat de faptul că mulți dintre cei care au posibilitatea să plătească facturile nu o fac: „Fac distincţie clară între cei care nu pot să plătească şi cei care nu vor să plătească. Sunt oameni cu BMW în faţă, la scară, dar care nu plătesc, ăia sunt nesimţiţi, ăia sunt vinovaţii care trebuie să plătească. (…) O să vă dăm liste cu oameni cu funcții, cu poziții sociale importante, care refuză să plătească. La Asociația nr. 183 este un domn jurist care muncește în primărie și care are datorii la întreținere de 35.294 de lei“.
Dezastrul, evitat în ultima clipă
Vineri dimineață, începând cu ora 6.00, ar fi urmat ca întreg Galațiul, inclusiv școlile și grădinițele, să rămână în frig, ca urmare a unui ultimatum prin care CET-ul anunța întreruperea furnizării de energie termică din cauză că Romgaz refuza să îi mai furnizeze gaze naturale dacă nu plătește consumurile recente. Electrocentrale solicita ca Apaterm și Primăria să plătească 4,8 milioane lei. Ieri, primarul Marius Stan a reușit să găsească resurse plătind în avans subvenția pentru ajutoarele la încălzire, urmând ca Apaterm să plătească CET-ului alte 1,2 milioane. Astfel, în ultima clipă a fost evitat dezastrul.