Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că statul nu poate intra în posesia fostei case a preşedintelui Klaus Iohannis deoarece imobilul a fost revendicat de presupuşi succesori ai proprietarilor de drept, informează vineri Mediafax.
ANAF arată că, în urma pronunţării de către Curtea de Apel Braşov a unei hotărări irevocabile în cauză din dosarul cu nr. 262/62/2014, organele fiscale au solicitat Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate lmobiliară Sibiu rectificarea în cartea funciară, în sensul radierii dreptului de proprietate al părăţilor Bastea loan, Iohannis Carmen Georgeta şi Iohannis Klaus Werner.
După rectificarea de carte funciară, dreptul de proprietate asupra imobilului în cauză a revenit defuncţilor proprietari Ghenea Elisei şi Ghenea Maria.
Statul român, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu, a solicitat ulterior notarului public suplimentarea certificatului de moştenitor prin care să se constate calitatea de succesor al Statului Român pentru cel de al doilea imobil situat în Municipiul Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, nr.29, judeţul Sibiu.
Citește și: Magistrații au stabilit un nou termen în procesul casei soților Iohannis din Sibiu
Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea.
“Precizăm în acest sens că, în prezent pe rolul Tribunalului Sibiu, s-a deschis o nouă acţiune in justiţie de către pretinşi succesori ai defuncţilor Ghenea Elisei şi Ghenea Maria, care solicită anularea certificatului de moştenitor al Statului Român şi din această raţiune, notarul public, amână emiterea certificatului la care s-a făcut mai sus referire. În urma motivării hotărării judecătoreşti pronunţate de Curtea de Apel Piteşti, prin care a fost respinsă contestaţia în anulare formulată de reclamanţii Lazurca Georgeta, Iohannis Carmen Georgeta şi Iohannis Klaus Werner, se va solicita din nou notarului competent, să procedeze la emiterea unui supliment al certificatului de moştenitor al Statului Român pentru imobilul din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, nr.29, judeţul Sibiu”, menționează ANAF.