Istoricii cataloghează distanţarea Regelui Mihai de Casa de Hohenzollern drept o strategie de imagine şi nu exclud apariţia, la următoarele alegeri, a unui partid promonarhist. Oficialii Casei Regale spun însă că anunţul consolidează relaţia regelui cu ţara.
„Începând cu data de 10 mai 2011, nici un membru al familiei regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte vreun titlu conferit de orice şef al casei princiare de Hohenzollern”, a anunţat ieri, de Ziua Monarhiei, Regele Mihai, printr-un comunicat de presă. În acest fel se respectă decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale a României, explică documentul transmis de Casa Regală.
„Casa Regală nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen». Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de «Casa Regală a României».”
Anunţul ruperii legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern, din care făcea parte bunicul Regelui Mihai, Ferdinand I, a ridicat semne de întrebare printre istoricii români.
„Formal, aceste legături nu mai existau din 1916″
Profesorii de istorie contactaţi de România liberă au făcut trimitere la cele întâmplate în 1916, când Regele Ferdinand I a introdus România în război, împotriva Puterilor Centrale, deci şi împotriva Germaniei. „Pentru că Ferdinand a ridicat sabia împotriva propriei dinastii, a fost exclus din Casa Regală de Hohenzollern. Aşa că nu văd care mai este rostul acestui anunţ”, spune profesorul Ion Bulei.
Singura explicaţie pe care istoricul o dă acestui gest al Regelui Mihai ar fi o încercare de a-i deschide drumul Principesei Margareta.
„Probabil că în felul acesta a vrut să întărească o dată în plus numirea fiicei sale ca moştenitor a tronului din România, contrazicând legea salică sub care până acum se găsea monarhia din România. Potrivit legii salice, nu există decât continuitate monarhică pe cale masculină, nu şi feminină”, spune istoricul. Anunţul Regelui Mihai nu are nicio valoare juridică nici pentru istoricul Adrian Ciupală, şeful catedrei de Istoria Românilor din Facultatea de Istorie din Bucureşti: „Este o simplă mişcare publicitară. Formal, legăturile nu mai existau din 1916 şi gestul Regelui Mihai, pentru care am tot respectul, nu-l pot înţelege, altfel decât ca o încercare de imagine. Probabil că se gândeşte că are o vârstă înaintată, împlineşte anul acesta, în octombrie, 90 de ani, şi încearcă să-i deschidă drum Principesei Margareta, să transmită ideea că ea este o principesă a românilor şi nu mai este un element străin”.
„E posibil să apară un partid promonarhist”
Istoricul merge însă mai departe şi lansează ideea că în spatele acestui anunţ s-ar putea afla pregătirea unui noi grupări pe scena politică din România.
„Un astfel de partid va lua voturi de la opoziţie. În condiţiile în care PDL s-a prăbuşit în toate sondajele de opinie din cauza măsurilor catastrofale luate, e posibil ca cineva să încerce să facă tot posibilul, să facă orice, pentru a dinamita actuala opoziţie”, spune Alin Ciupală.
Pe de altă parte, reprezentanţii Curţii Regale se declară străini de un astfel de plan şi spun că anunţul întăreşte ideea că regele este român.
„Majestatea Sa a făcut acest anunţ pe 10 mai pentru că este Ziua Monarhiei, şi în 2011 pentru că sunt 90 ani de când Ferdinand a luat această decizie în acest sens. Asta se leagă frumos şi de rege: este primul monarh român, pentru că s-a născut în 1921. Ce se întăreşte astăzi este că regele este român, că dinastia este română şi că nu au titlurile unui principat care nu mai există din secolul XIX. Noi nu planificăm nimic în acest sens (n.r. – a formării unui partid monarhist) şi nici nu ştim să existe o astfel de iniţiativă din partea altcuiva”, a declarat pentru România liberă consilierul regal Luca Vlad.