9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce se întorc româncele să nască în ţară

De ce se întorc româncele să nască în ţară

Tot mai multe românce stabilite în străinătate aleg să nască în România, deoarece vor să recurgă la prelevarea de celule stem.

Tot mai multe românce stabilite în străinătate aleg să se întoarcă în România pentru a naşte. Deocamdată, nu este un fenomen de masă, însă medicii din Transilvania spun că există o tendinţă sociologică în curs de consolidare. Deocamdată, este vorba de zeci de persoane care au ales maternităţile din ţară, în creştere semnificativă faţă de anii trecuţi, când tot mai multe femei, în special din Transilvania şi din Banat, preferau să nască în clinicile din Ungaria. Acum însă, româncele preferă să nască în ţară din mai multe motive. Primul este acela că ele beneficiază de ajutorul părinţilor în perioada de după naştere.

„Este obiceiul ca mama ori soacra să ajute tânăra mamă în perioada de după naştere, de la curăţenie la preparatul hranei ori la îmbăierea sugarului. Dacă nasc în străinătate, tinerele românce nu beneficiază de acest ajutor”, spune Alina Sălăjan, asistentă medicală. Ea lucrează într-un spital de lângă Milano şi s-a întors în România de trei săptămâni. Tânăra de 32 de ani urmează să nască peste o lună. Însă, dincolo de ajutorul părinţilor, contează foarte mult faptul că, acum, maternităţile româneşti au fost modernizate în marile oraşe. Iar familiile au ocazia să apeleze la serviciile băncilor de celule stem din România. La Cluj-Napoca, un exemplu este banca de celule stem deţinută de Cord Bolld Center. Românii spun că aceste servicii, pe termen lung, sunt mai ieftine în România decât în străinătate, iar prelevarea de celule stem seamănă cu o asigurare casco pentru copii, pentru că aceste celule, prelevate din sângele placentar, sunt folosite pentru a trata o serie de boli grave, precum leucemia.

Premieră medicală

În urmă cu câteva săptămâni, a avut loc şi primul transplant de celule stem recoltate în România. Operaţia propriu-zisă a avut loc în Italia, iar pacientul a fost un copil de şapte ani, ale cărui celule stem au fost recoltate de către medicii clujeni acum câţiva ani. Aceste celule sunt păstrate într-o clinică clujeană, iar medicul Doru Diculescu spune că transplantul a fost ultima şansă ca acest copil să se vindece de o boală gravă a sângelui. Doru Diculescu, medicul care a realizat prima prelevare de celule stem din România, spune că aceste celule vor putea în viitor să genereze chiar organe pentru transplant, dacă etica medicală va permite acest lucru. În România, deja, zeci de mii de familii au recurs la prelevarea unor celule stem la naşterea copiilor. Ele sunt păstrate în bănci de celule din Cluj şi din Bucureşti, răcite cu azot lichid, spune medicul Sergiu Habago, fondatorul Cord Blood Center.

1.000 de dolari costă prelevarea

O operaţie de recoltare de celule stem costă circa 1.000 de dolari americani. Operaţia de transplant propriu-zis costă de zeci de ori mai mult. Însă, până acum, toţi pacienţii care au folosit această procedură pentru a se vindeca de boli ale sângelui au avut succes.

Cele mai citite

Medic prins în flagrant când primea mită pentru emiterea unui document fals

O doctoriță din județul Caraș-Severin, șefa secției de medicină internă a spitalului din Oțelu Roșu, a fost surprinsă în flagrant de ofițerii Direcției Generale...

Piața asigurărilor Casco, în ascensiune: creștere de 12% în prima jumătate a anului 2024

Piața asigurărilor Casco a înregistrat un avans semnificativ în prima jumătate a anului 2024, atingând un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,8...

Cardurile de masă au un impact semnificativ asupra economiei României, conform unui studiu ASE

Biletele de valoare continuă să joace un rol esențial în economia României, contribuind la creșterea veniturilor bugetului de stat și stimulând consumul, conform unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă